Politik
Oktober 2012

Bookmark and Share
Firenzes "unge" borgmester vil være
leder af Partito Democratico NU!
Partiets "gamle" er kun enige om at være imod ham!
Matteo Renzi dannede regering den 22.2.2014 >>Analyse:
Har Renzi en chance?
Det korte svar er ja!

Det lidt længere svar er, at den nuværende ledelse og de mangeårige parlamentsmedlemmer i PD har lige nu så travlt med at afskrive Renzi som et "cirkus-fænomen", at man næsten alene af den grund er nødt til at tilskrive ham en reel chance for at blive Partito Democraticos leder.

Renzi har en også en ekstra chance fordi politiker-leden er stærkt stigende i kølvandet på de seneste italienske skandaler om svindel med offentlig partistøtte.

Grillo er for rabiat

I meningsmålinger lige nu giver de politiker-trætte italienere eks-komikeren Beppe Grillo >> mellem 15 og 20% af stemmerne.

Grilli er dog så ekstrem i sin måde at være på og hans bevægelse "Movimento 5 Stjerne" så løst organiseret og uklar i sin politik - at man nemt kan forestille sig, at mange italienere kunne finde Matteo Renzi interessant, fordi han VIRKER som et bud på en NY politiker-type...

Derudover er det næsten pinligt at vente på, at PD den 6.10 vil offentliggøre nye regler for primærvalg. (Reglerne har været de samme siden det første primærvalg den 16.10.2005, hvor Prodi vandt med 3.182.000 stemmer - 74,1%).

Italienernes politiker-lede får i øvrigt netop i disse dage ny nærig.
Udover skandalen i regionen Lazio, hvor Berlusconi-politikeren, regionens leder Renata Polverini, er trådt tilbage i en sag om 8 millioner partistøtte-euro brugt privat - er aviserne i disse fulde af historier om glade dage for partisøtte i andre regioner.

I regionen Ligurien hæver medlemmerne af det regionale parlament for eksempel 2.800 euro om måneden uden bilag i transport-tilskud - også selv om de går, cykler eller kører på scooter til møderne i regionen.


Ups!
Renzi´s camper holder parkeret i anden række
- hvad der straks fik nogle til at kreere en anderledes plakat:
"Primærvalg 2012
FLYT CAMPEREN NU!"
Kilde foto camper blocco >>

ARTIKEL FRA 2012
Partito Democraticos leder Pierluigi Bersani >> gentager i tide og utide, at han overhovedet ikke frygter modstand fra den efter italienske forhold purunge politikere – den 37-årige Firenze-borgmester Matteo Renzi – når partiet senere på efteråret ved primærvalg skal vælge deres kandidat som regeringsleder til det parlamentsvalg, der skal finde sted i foråret 2013.


Renzo annoncerer sit kandidatur den 13.9. i Verona
"Jeg annoncerer officielt mit, det vil sige vores,
kandidatur som leder af Italien de næste 5 år"Nye regler for primærvalg skal stoppe Renzi
Lige nu arbejdes der på højtryk i PD-parti-hovedkvarteret på at ændre partiets regler for primærvalg.
Avisen Corriere delle Seras politiske kommentator Ernesto Galli della Loggia skrev i en leder søndag i avisen, at der arbejdes på at finde et system, som udelukker en bare hypotetisk mulighed for at Renzi vinder primærvalget.

Partiet skal vedtage reglerne for primærvalget lørdag den 6. oktober.

Det forlyder, at prisen for at afgive sin stemme stiger fra 2 til 5 euro, at unge mellem 16 og 18 år og udlændinge ikke som ved tidligere primærvalg kan stemme.
Partiet ønsker også at listen over personer, der har stemt til primærvalget skal være offentlig, og overvejer også to valgrunder hvor de to kandidater med flest stemmer i første runde skal møde hinanden direkte.
Alt sammen forslag, der skønnes at være til den nuværende partileder Bersanis fordel.

Vil være Italiens Obama
Matteo Renzi, der ikke som det fleste af partispidserne i PD har en fortid i det hedengange Italienske Kommunist Parti, skjuler ikke sin begejstring for USA´s præsiden Obama – han rejste faktisk til USA for at deltage i Det Demokratiske Partis konvent.

Renzi i Verona den 13. september

Eks-præsident Clinton var søndag den 30. september i Firenze, og det er helt sikkert en streg i Renzi´s udregninger, at et planlagt møde mellem de to blev aflyst.

Renzis forklaring på det manglende møde med Clinton var, at han ikke var interesseret i at stille op udelukkende til en ”fotoshooting”.
Den sandsynlige forklaring er nok, at Clinton var blevet rådet til ikke at medvirke til at skabe mere splid i Partito Democratico, fordi et møde kunne tolkes som om de amerikanske Demokrater gav deres uforbeholdne støtte til Renzi.

Italien rundt i camper NU!
Den 13. september offentliggjorde Matteo Renzi sit kandidatur til partiets primærvalg, og siden har han kørt Italien rundt i sin camper med sloganet ”ADESSO!” (NU!).

Planen er at besøge samtlige 107 italienske provinser og hans valgmøder er overraskende godt besøgte, selv om mange af partiets nuværende parlamentsmedlemmer forsøger at bagatellisere Renzi´s rundrejser og nogle endda omtaler den som en turné på linje med cirkus-forestillinger.

Renzi er en glimrende taler – og anstrenger sig for ikke at tale ”politichese” med præsteagtig stemme – en virus, der rammer stort set alle magtfulde italienske politikere – og som også har sat sig på for eksempel Mario Montis stemmebånd i det lille år, han har ledet den tekniske regering i Italien.

Nogle kalder Renzi en entertainer, men der ingen tvivl om, at Renzi også har en forestilling om sine egne evner, der til tider minder om ego på størrelse med Berlusconis.

Renzi siger, at en af hans vigtigste opgaver er at samle det parti, der udover at have skiftet navn 3 gange >>, siden det store Kommunistparti blev opløst i 1991, stadig i dag har store interne problemer fordi partiet skal rumme parlamentsmedlemmer både med en kommunistisk og en kristlig demokratisk baggrund.


Renzi er med sin politiske forhistorie i Prodi-bevægelsen og i partiet La Margherita selv at finde i den del af partiet, der søger ind mod midten af italienske politik.

Enige om at være imod Renzi
Med sin politiske fortid og sin efter italienske forhold utroligt uformelle påklædning – han har for eksempel aldrig slips på – og med liberale holdninger til for eksempel den meget fastlåste italienske arbejdsmarkedspolitik, hvor al tale om at lempe for arbejdsgiverens muligheder for at fyre ansatte eller ansætte på midlertidige kontrakter udløser revolutionær retorik fra andre partimedlemmer i PD, har Renzi foreløbig kun formået at få partiets langtids-parlaments-medlemmer til at være enige om én ting: - at være IMOD Renzi!

For liberale holdninger til PD?

Renzi er tilhænger af et generationsskifte – gerne via primærvalg – i Partito Popolare.
Han ønsker også et ét-kammer system i Italien, hvor man i dag har både et Senat og et Deputeretkammer.
Han vil afskaffe den offentlige partistøtte, og anklager PD for at være for tillukket overfor nye ideer, for at have alt for gamle ledere, og for at føre mere politik ”imod” end ”for”.
Han er tilhænger af registreret partnerskab, og har sagt, at ”politikkere ikke skal se på ægteskaber som hellige sakramenter”. En let skjult hentydning til PD-toppolitikeren og tidligere familieminister Rosi Bindi, der har en fortid i De Kristelige Demokrater, er praktiserende katolik og indædt modstander af registreret partnerskab.
Renzi ser positivt på teorierne om et mere fleksibelt arbejdsmarked i Italien, og han har flere gange udtalt sig imod de italienske fagforeninger, ligesom han også har anklaget offentligt ansatte for ikke at arbejde effektivt.

Besøg hos Berlusconi i 2010
I 2010 besøgte Renzi den daværende ministerpræsident Berlusconi i dennes villa i Arcore udenfor Milano for at diskutere sager, der havde med Firenze at gøre.
Denne visit bruges stadig af Renzis modstandere som et argument for, at han er alt for langt til højre til at kunne være leder af Partito Democratico.
En ”mistanke” Renzis modstandere mener, de fik bekræftet, da Berlusconi for få uger siden udtalte, at ”Renzi fremmer vores ideer under PD´s faner”.

-syl

Retur til
politik >>

Link

Matteo Renzi >>

Navneskift
Partito Democratico
hed før Partito Democratico della Sinistra, Democratici di Sinistri og indtil 1991 Partito Comunista Italiano >>
3. kandidat
Den 2. oktober meldte regionen Puglias præsident Nichi Vendola sig som tredje kandidat til PDs primærvalg. Vendola repræsenterer partiets venstrefløj - og hans kandidatur blev heller ikke modtaget positivt

Biografi af Renzi
Matteo Renzi er jurist af uddannelse og født i kommunen Rignano sull´Arno ved Firenze den 11.1.1975.
Han er borgmester i Firenze siden 2009, og var inden da fra 2004 præsident for provinsen Firenze.
Hans første offentlige fremtræden var som 19-årig i den italienske udgave af Lykkehjulet – han vandt 48 millioner lire i fem afsnit af tv-showet.
Renzi er gift med Agnese, der er gymnasielærer og parret har tre børn.
Rødderne er i De Kristlige Demokrater, hvor Renzis far var byrådsmedlem i fødebyen.
Selv har Renzi en fortid som spejder inden han i gymnasiet bliver aktiv i studenterpolitik.
I 1996 melder han sig ind i det nu hedengangne par “Partito Pololare Italiano”, og er han med til at oprette en støtte-komitté for Romano Prodi.
I 2003 hedder partiet ”La Margherita” og Renzi avancerer til at være leder af partiets afdeling i Firenze Provinsen. Ved provinsvalget i juni 2004 opnår den 29-årige Renzi 58,8% af stemmerne – han stiller op for en koalition på centrum-venstreføjen.
Han vinder på valgløfter om at kæmpe mod snyd og spild i provinsen, og hævder i dag, at han har reduceret provins-skatten, reduceret personalet og halveret antallet af velbetalte ledere i provinsen i sin 5-årige regeringstid.
En sag om udgifter på 600.000 euro til repræsentation og gaver forfølger dog stadig Renzi fra tiden som Firenze Provinsens leder.
I 2010 bliver Renzi i flere meningsmålinger udnævnt til den mest elskede italienske borgmester. I juli 2012 lå han på en tredjeplads efter Napolis og Torinos borgmestre.
I hans borgmestertid er de bilfrie zoner i Firenze blevet udvidet, og byrådet har vedtaget, at der fremover kun må køre el-biler i Firenzes centrum.


op /\Copyright © 2000 - 2014. Tutti i diritti riservati. Charlotte Sylvestersen - Milano >>