Marts 2012

"Alt er forandret,
men intet er ændret"

Citat af Leonardo Sciascia
- siciliansk forfatter


Glimt fra en retssag
i "Rene Hænder"-tiden


Da den tidligere kristdemokratiske regeringsleder Arnaldo Forlani i 1994 blev afhørt af undersøgelsesdommer Antonio Di Pietro ved retten i Milano han så påvirket af situation, at hans mundvige var omkranset af indtørret spyt.Printscreen fra tv-optagelser af Forlani, der bliver forhørt ved retten i Milano

- Det husker jeg ikke, var Forlanis svar på alle Di Pietros spørgsmål om de milliarder af gamle lire, som de Kristlige Demokrater indkasserede i ulovlig partistøtte som en del af et fasttømret korrupt system, hvor enhver kontrakt med det offentlige, enhver byggetilladelse eller offentlige udnævnelse automatisk udløste en returkommission, der både endte hos partier og i partitoppens private lommer.

Artikel fra februar 2012
EU skønner, at "korruption" omsætter for 60 milliarder € i Italien hvert år - halvdelen af al korruption i EU.

- Overdrevet, siger den italienske rigsrevision, der dog kun kan
berette om bøder for at have korrumperet for 75 millioner euro i 2011.I dag ryger pengene ikke primært i partiernes lommer.

"Rene Hænder" afslørede, at korruptionen dengang var sat i system, så de førende italienske partier altid havde en stor kassebeholdning.

Nok beholdte plejehjemsbestyren, som fik skandalen til at eksplodere, også sin bid af kagen, men efterforskningen og retssagerne afslørede, at det i sidste ende var partierne, der fik den største bid.

Plejehjemsbestyren var f. eks. udpeget af Socialistpartiet, der dengang sad på magten i Milano kommune, og han betalte trofast sin "afgift" for den udnævnelse.

I dag ryger korruptionen direkte i de korruptes lommer.

Den seneste af en lang række afsløringer handler om den tidligere parti-kasserer Luigi Lusi fra det, der hed Margherita og siden blev en del af centrum-venstrepartiet Partito Democratico (Det 6. eller 7. navn, det gamle kommunistparti har haft siden alle partier enten opløstes eller skiftede navn i kølvandet på Rene Hænder skandalen.)

Lusi anklages for at have "fiflet" med over 13 millioner af partiets euro - næsten 100 millioner kroner - for at udstyre sig selv med flotte villaer, opkøbe virksomheder og luksusgoder.

Mere korrupt siden 1992

I følge Transparency International ligger Italien som nummer 69 ud af 182 lande på listen over, hvor korrupt et land opfattes.

New Zealand, Danmark, Finland, Sverige, Norge og Singapore topper som regel denne liste som det mest ærlige lande, mens Italien de seneste 15 år er røget fra en plads som nummer 33 ned til nummer 69 sammen med lande som Ghana, Namibia, Ruanda og Makedonien.

Retur til
Rene Hænder 2002 <<

Retur til
Politik <<op /\

Transparancy Internationals indeks over opfattelsen af korruptionen i verdens lande 2011 - Kilde >>

Antonio Di Pietro og nogle af de andre Mani Pulite undersøgelsesdommere
"fejrede" eller "mindedes" sagerne med et møde i Milano den 17. februar 2012 med denne plakat:
"20 år efter Mani Pulite (...og de stjæler stadig)

-syl


Copyright © 2000 - 2012. Tutti i diritti riservati. Charlotte Sylvestersen - Milano >>