Politik - Retssystem

December 2010
Bookmark and Share

Lovforslag begrænser politiets ret til telefonaflytninger
og pressens adgang til at offentliggøre politiets efterforskning

132.284 bliver
til 7 millioner!


Myndighederne oplyser, at der i 2009 blev aflyttet 132.384 telefoner i forbindelse med efterforskning af kriminalitet i Italien.
119.553 mikrofoner var derudover installeret i hemmelighed hos mistænkte mens andre 1.712 personer i 2009 blev overvåget "på anden måde", som det udtrykkes.
Udgifterne til aflytning var 272 millioner euro.

Berlusconi lavede den 15. juni et interessant regnstykke ud af disse tal.
I følge ham taler folk i telefon med 50 til 100 personer, og han kommer derfor frem til, at 7 millioner italienere blev aflyttet i fjor - og konstaterede indigneret videre at "vi er alle aflyttede".


Berlusconis personlige problemer med aflytning stammer i øvrigt ikke primært fra politiets aflytning, men derimod fra båndoptagelser foretaget af den prostituerede han underholdt sig med den 4. november 2008.


 


Artikel fra juni 2010

Oppositionen, dommerstanden og den italienske presse er i oprør over regeringens længe ventede lovforslag om begrænsning af telefonaflytninger i forbindelse med politiets efterforskning af kriminalitet.


Loven har været på vej i to år, og modstanderne tøver ikke med at kalde regeringens forslag for en form for genindførelse af censur, og der er allerede annonceret en stor demonstration den 1. juli imod vedtagelsen af lovforslaget.Engelske "The Economist" skriver den 10. juni om lovforslaget, at det måske burde bekymre efterforskerne mere end pressen.

I følge "The Economist" er der endnu engang tale om en lov skræddersyet til Berlusconis personlige behov, men artiklen antyder også, at der er noget helt galt med den måde, aflytninger generelt bliver håndteret på i dag i Italien

Hvad med de mistænktes rettigheder


"The Economist" understreger i artiklen, at Italien også hvad angår retssystemet er et anormalt land.

I Italien ender bånd og afskrifter aflytninger eller afhøringer af efterforskede og mistænkte i dag notorisk i pressen allerede inden der formelt er rejst anklage.

Uskyldige personer, der blot har talt med en mistænkt, risikerer at kunne læse deres private telefonsamtaler i aviser og online uden overhovedet at have noget at gøre med den sag, som den aflyttede person altså heller ikke formelt er anklaget for.

"The Economist" nævner retssagen mod amerikanske Amanda Knox som et eksempel på, hvordan offentliggørelse af detaljer fra politiets efterforskning var med til at dømme Amanda Knox allerede inden retssagen. Amanda Knox blev siden dømt skyldig i mordet på sin engelske studieveninde Meredith

Amanda Knox-sagen blev netop ført af en offentlig anklager, der er kendt for at oplysninger om hans sager altid "siver" ud til pressen.

Med andre ord, så mener "The Economist" at nogle af afsnittene i det italienske lovforslag blot prøver på at indføre tilstande, som andre europæiske lande regner for normale.
For eksempel at pressen først får kendskab til fakta og kendsgerninger omkring en efterforskning EFTER at der er rejst tiltale, og at pressen ikke får udleveret den fulde tekst af politiets efterforskning, aflytninger og forhør.

Mundkurv til pressen ...og undersøgelsesdommerne

Modstanderne af lovforslaget kalder det for en mundkurv til pressen, og hævder at mange italienske skandaler med denne lov aldrig vil komme frem i lyset.

Regeringen derimod mener, at loven (udover at beskytte Berlusconi, naturligvis!) vil være med til at sætte skub i det utroligt langsommelige italienske retssystem og sikre imod at uskyldige ikke formelt anklagede personer ser deres private samtaler på tryk i medierne.

Den nye lov begrænser autoriserede aflytninger til 75 dage (med mulighed for korte forlængelser) og indfører store bøder til de medier, der offentliggør telefonaflytninger og afskrifter af forhør.

Mafia-efterforkning i fare

I forbindelse med efterforskning af mafia-kriminalitet og terrorisme vil der med den nye lov være en større margen, men også mafia-efterforskerne er imod lovforslaget og hævder at med den nye lov ville de seneste to anholdte mafia-bosser stadig være på fri fod, netop frodi efterforskning af mafiaen kræver aflytninger i lange perioder.

-syl

Retur til
Politik <<

Retur til
Berlusconi<<


Link
Artikel den 10.6 i
The Economist >>

Copyright © 2000 - 2010. Tutti i diritti riservati. Charlotte Sylvestersen - Milano >>