Francesco Cossiga

December 2010
Bookmark and Share

Italiens 8. præsident - Francesco Cossiga -
døde sammen med sine hemmeligheder den 17.8.10


Francesco Cossiga

(Sassari 26.7.1928 - Rom 17.8.10)
var Italiens 8. præsident fra 3.7.1985 til 28.4.1992.

Han blev valgt som præsident i den første afstemning med 752 ud af 977 stemmer den 27.6.1985.

Cossiga var uddannet jurist. Han fik sin eksamen da han kun var 19 et halvt år gammel, og blev siden også universitetsprofesser.

Han blev allerede som 17-årig medlem af Kristdemokraterne (DC - Democrazia Cristiana), og blev første gang valgt til det italienske parlament i 1958.

Blandt mange andre embeder var Cossiga regeringsleder fra 1979 til 1980, og i 1983 blev han ligeledes valgt som formand for det italienske Senat.

Efter perioden som landets præsident blev Cossiga i følge italiensk lov udnævnt til livstids-senator >>.

Han tilhørte kun afbrudt af et forsøg på at skabe sit eget midterparti i 1998 fra 1992 og til sin død gruppen af uahængige senatorer.

I Cossigas fortid er der også en periode som italiensk leder af en hemmelig organisation "Gladio" oprettet og styret af NATO, hvor "gladiatorerne" skulle forsvare vestlige interesser under den kolde krig.

 


Artikel fra august 2010

Den italienske republiks 8. præsident, den sardiske Francesco Cossiga, efterlod ved sin død den 17. august 2010 et ønske om en privat begravelse og fire breve.

Brevene var til henholdsvis den nuværende præsident Giorgio Napolitano >>, (se brevet nederst på siden) til Senatets formand Renato Scifani, til Deputeretkammerts formand Gianfranco Fini >> og det fjerde brev til regeringsleder Silvio Berlusconi >>.

Brevene er dateret 18.9.2007.
De er på ganske få linjer, og er dybest set blot en intetsigende erklæring af, at det for Cossiga har været en ære at tjene den italienske stat.
Kun Berlusconi har ikke offentliggjort sit brev, men de der håbede på at Cossiga ville åbne "sin sorte æske", er under alle omstændigheder blevet skuffede.

"Cossiga var en kampdygtig hovedrolleindehaver i nogle af de mest intense og dramatiske årstider i vor nations historie."
Mindeord fra Italiens nuværende præsident Giorgio Napolitano

Cossigas hemmeligheder

Cossiga har spillet en afgørende rolle i italiensk politik de seneste 50 år, og ikke alle mener hans rolle har været specielt ærefuld.

Som Giulio Andreotti (91 og livstidssenator) >> skønnes Cossiga at sidde inde med sandheden om utallige italienske mysterier.


Historikere vil give en arm eller begge for at kende disse to mænds viden om for eksempel det nedskudte DC9 "Ustica-fly" i 1980, om den hemmelige P2 loge, om den amerikanske indflydelse på italiensk politik, om korruptionsskandalen Rene Hænder >>, og ikke mindst om terorrismens "blyår" >> og kidnapningen af og mordet på Aldo Moro i 1978.

Allerede i 1996 var den unge Cossiga vice-forsvarsminister i Aldo Moros 3. regering, og netop partifællen Moro kommer til at spille en stor rolle for Cossigas eftermæle.

Den hårde linje i Moro-affæren

Cossiga var nemlig indenrigsminister i Giulio Andreottis >> 3. regering i den turbulente periode fra 1976 til 1978.

1977 gør Cossiga sig for første gang bemærket med sine hårdhændede metoder.
Under studenteruroligheder i Bologna i foråret 1977 tøver han som indenrigsminister ikke med sætte militæret ind, hvad der fører til et dødsfald blandt demonstranterne.

HOLDT ALDRIG OP MED AT BLANDE SIG:

Uddrag af interview med Cossiga i avisen "Il Tempo" i forbindelse med studenteruroligheder i oktober 2008:


- Maroni (indenrigsminister i 1998, red.) skulle have gjort det jeg gjorde, da jeg var indenrigsminister...

- Lade studenterne gøre hvad de vil. Trække politiet tilbage fra gader og universiter, infiltrere studenterbevægelserne med "provokations-agenter", der erparate til det hele, og så lade dem ødelægge butikker og sætte ild til biler og byen i ti dage...

-Og hvad så? spørger intervieweren.

- Derfter, med befolkningens accept, vil lyden af ambulancer overdøve politi og carabinieries sirener.

- På hvilken måde?, fortættter intervieweren.

- På den måde, at ordensmagten ikke viser barmhjertighed og sender dem alle på hospitalet. Ikke arrestere dem, de bliver bare løsladt af dommerne, men slå dem og også slå de undervisere, der uddanner dem...

Efter urolighederne og dødsfaldet i Bologna i 1997 blev Cossigas navn skrevet med "K" og nazistisk inspireret dobbelt-ss´er af de demonstrerende italienske studerende.


KOZZIGA - GÅ DIN VEJ

Cossiga reformerede i sin tid som indenrigsminister den italienske efterretningstjeneste.
En reform, der i praksis gav tjenesten nærmest ubegrænsede muligheder for at operere i hemmelighed.
Cossiga indførte også nødlove, der tillod ubegrænset tilbageholdelse af for eksempel mistænkte terrorister.

Mest ballede var der dengang og siden omkring Cossigas rolle og handlinger under kidnapningen af den kristdemokratiske leder Aldo Moro.

Cossiga har siden da gang på gang måttet forsvare den falke-linje han repræsenterede, da han som ansvarlig minister nægtede enhver form for forhandling med De Røde Brigader, som havde kidnappet Moro.

Cossiga trådte tilbage efter at liget af partifællen Aldo Moro >> blev fundet, og han udtale, at det var dengang hans hår blev gråt.

Cossigas øgenavn var "il picconatore" - spidshakken...


Øgenavnet fik han de seneste to år af sin tid som præsident, hvor Cossiga var i dyb polemik - for ikke at sige i vildt skænderi - med et retssystem, der i begyndelsen af 1990´erne var i færd med at afsløre den omfattende korruptionsskandale Mani Puliti >>
ManiMani Pulite >>.
Konflikten førte til, at Cossiga trådte tilbage som præsident et par måneder før hans mandat udløb.


Øgenavnet holdt dog ved, for siden 1992 har Cossiga langet ud både til højre og til venstre, og også til dommerstanden og retssystemet, fra sin plads som livstidssenator.

Han er også kommet med mange kontroversielle udtalelser om de mysterier, han formodes at kende sandheden bag:

I 2005 lod Cossiga for eksempel verden vide, at det var franskmænd, der skød DC9-flyet ned ved Ustica, at det var CIA og amerikanerne, der satte korruptionskandalen Mani Puliti i gang, og at hemmelige loger stadig styrede Italien.

Mange affærdigede sådanne udtalelser med, at Cossiga nok var blevet gal på sine ældre dage
- selv om han hele sit liv har været den yngste - hvad enten det var som viceminister, indenrigsminister, formand for senat eller som Italiens præsident.

Selv svarede spidshakken igen:

- Jeg kommunikerer. Jeg er ikke gal. Jeg lader som om jeg er det. Jeg er den falske gale, der siger tingene som de er.

Om det udsagn fra Cossiga var sandt, vil historikere og politikkere sikkert diskutere mange årtier endnu...

-syl

Retur til
Italienske
præsidenter <<


Copyright © 2000 - 2010. Tutti i diritti riservati. Charlotte Sylvestersen - Milano >>