Politik

14. december 2010
Bookmark and Share

Tirsdag 14.12. kl. 13.40: Berlusconi overlever tillidsafstemningerne, men ikke problemerne

10.12.2010: Optakts-artikel til tillidsafstemningerne - Berlusconis skæbnedag? >>

Voldsomme demonstrationer i Rom

Både under og efter afstemingerne i de italienske kamre i dag var centrum af Rom nærmest belejret af demonstrationer med studerende, arbejdsløse og jordkælvsramte. Demonstrationerne endte i voldsomme sammenstød med politiet og bilafbrændinger, og et stort antal demonstranter er blevet tilbageholdt, og over 40 blandt demonstranter og betjente var sidst på eftermiddagen rapporteret sårede.


FAKTA

Tillidsafstemningen i Senatet +27:

309 til stede, 308 afgivne stemmer.
Kvorum 155.
162 stemte for Berlusconi, 135 stemte imod og 11 undlod at stemme.


Tillidsafstemningen i Deputeretkammeret +3:
627 til stede, 625 afgivne stemmer
314 for Berlusconi, 311 imod.


Meningsmåling
offentliggjort den 7.12. af den uafhængige tv-kanal "La 7"
:

CENTRUM-VENSTRE
Partito Democratico (25.0%)
L’Italia dei Valori (5.2%)

Federazione della Sinistra (1.0%)
Il movimento Cinque Stelle (2.2%)
I radicali (0.6%)
I verdi (0.4%)
Sinistra, Ecologia e Libertà (7.9%)
Il Partito Socialista (0.8%)
Il Partito Democratico (25.0%);

CENTRUM
L’UDC (6.9%)


CENTRUM-HØJRE
Il Popolo della Libertà (28.2%)
Lega Nord (11.7%)

Futuro e Liberta’ (6.0%)
L’Alleanza per l’Italia (0.9%) L’Mpa (0.7%)
La Destra (1.2%)

Andre: (1.3%)
Blanke: (2.5%)
Ubeslutsomme (15.2%)

Selv om Berlusconi overlevede dagens tillidsafstemning i begge det italienske Parlaments kamre er krisen langt fra slut.

Berlusconi selv åbnede allerede mandag i sine tre taler til kamrene op for, at et ja ikke var nok til at regeringen blot fortsatte ufortrødent.

Berlusconi forventes nu at invitere det katolske midterparti UDC til forhandlinger om et fælles program, der skal sikre at regeringen ikke skal ud på stemmefiskeri hver eneste gang et forslag skal behandles i parlamentet.En anden udgang på den politiske ballade kan være et valg i utide.

Et valg udskrevet, fordi Berlusconis med et spillerum på kun 3 overskydende stemmer i Deputeretkammeret - 3 stemmer han nok ikke kan regne med i det daglige arbejde - får meget vanskeligt ved at regere.

En anden fordel ved et hurtigt valg er, at Berlusconi på den måde kan undgå risikoen for, at Forfatningsretten ikke accepterer at hans stilling som regeringsleder forhindrer ham i at møde i op de retssager, hvor han er anklaget. Forfatningsretten forventes at udtale sig om den sag i løbet af januar.

Lega Nord går faktisk så vidt som til at sige, at de kræver en udvidelse af regeringen, hvis et valg skal undgåes.

2 medlemmer af Finis gruppe stemte i øvrigt for Berlusconi i Deputeretkammeret, hvor afstemning et par gange måtte afbrydes på grund af tumult i salen.

Fini selv har dog nærmest udelukket sig selv fra ethvert fremtidigt samarbejde med Berlusconi.
Selv om Fini altså ikke har styr på alle i sin FLI-gruppe, så var hans trussel indtil i går, at han og gruppen fremover i parlamentet ville stemme sammen med oppositionen.

Fini skærpede også mandag yderligere tonen mellem de to tidligere allierede, da han gentog sit krav om, at Berlusconi trækker sig fra posten som regeringsleder for at bevise, at han er i politik for Italiens skyld, og ikke kun for at slippe for at møde op i de to retssager, han står anklaget i.

Et formelt samarbejde med UDC bliver dog også en hård nød at knække.
UDC ønsker blandt andet en reform af den omdiskuterede valglov, der sikrer det største parti eller den største koalition en flertalspræmie.

UDCs leder Pierferdinando Cassini er sandt at sige ikke en af Berlusconis store fans.
Faktisk lykkedes det flere gange Cassini at undgå Berlusconis forsøg på at klappe ham faderligt på kinden under afstemningen i formiddags.

Nyvalg eller ny valglov

Berlusconi har åbnet op for en diskussion af valgloven, men understreger samtidig, at han stadig en ønsker en valglov, der præmierer vinderne.
Et sådan system er i følge Berlusconi det eneste, der sikrer det 2-partisystem (eller om man vil det 2-koalitionssystem), der i praksis har kendetegnet italiensk politik de seneste 16 år.

Nu er Berlusconi jo ikke ligefrem kendt for sin evne til at samarbejde, og nogle kommentatorer har da også luftet tanken om et hurtigt valg, hvor koalitionen mellem Berlusconis PDL, Lega Nord og de mindre partier på højrefløjen med et hurtigt nyvalg vil sikre sig den flertalspræmie, der for alvor vil fjerne Fini, hans FLI-gruppe og ethvert andet parti i Parlamentet fra enhver form for indflydelse.

Kravet om, at Fini forlader posten som formand for Deputeretkammeret, var i øvrigt blandt de første råbende reaktioner på resultatet af afstemningen.

-syl

Retur til
Politik <<


Retur til
Berlusconi <<


Den italienske valglov
fra 2005 sikrer vinderparti-
eller koalition solidt flertal
i begge kamre >>


Ironiske forslag til
valgplakater 2010 >>

Copyright © 2000 - 2010. Tutti i diritti riservati. Charlotte Sylvestersen - Milano >>