Italiensk Politik

4. august 2010
Bookmark and Share

Det endelige brud mellem Berlusconi og Fini
skaber usikkerhed om den italienske regerings fremtid

4. august

Berlusconi overlever afstemning uden Fini

Fini og de andre "afhoppere" afholdte sig fra at stemme i sagen om vicejustitsminister Caliendo og hans juridiske problemer med den såkaldte politiske loge "P3", der blandt andet er mistænkt for at påvirke retsvæsenet.

299 var imod at foretage sig noget overfor Caliendo, 229 var for at mistankerne mod Caliendo skulle have politiske konsekvenser, mens 74 deputerede, og deribalndt Finis folk i gruppen "Fremtid og Frihed for Italien" og midterpartiet UDC undlod at stemme.

Endnu en deputeret fra PDL undlod at stemme.
Chiara Moroni er fra i eftermiddag nummer 34 af de deputerede, der er fulgt med over i Finis parlamentsgruppe, der formelt stadig er en del af PDL, men i praksis er et nyt parti.

Berlusconi spåede den 2. august at et nyt "Fini-parti" ved et valg kun ville få 1,5% af stemmerne.


Den udtalelse mener mange Berlusconi-kritikere er et godt tegn:
Negative meningsmålinger fra Berlusconis side og fra hans meningsmålingsinstitut har stort set altid betydet fine stemmetal for de partier Berlusconi har dømt ude...

Oppostionens leder Pierluigi Bersanis >> kommentar til afstemningen var ganske kort:
- Regeringsflertallet er væk. Vi er på vej til en regeringskrise.


 


Baggrundsartikel fra 2. august:

Det endelig brud mellem Gianfranco Fini og Silvio Berlusconi blev en kendsgerning den sidste uge i juli.

Berlusconi smed brutalt tre af Finis mest trofaste støtter ud fra partiets topledelse, og bad også direkte Fini om at forlade posten som leder af Deputeretkammeret.


Fini og Berlusconis brud kom efter over 15 års uafbrudt samarbejde i italiensk politik, og kun 16 måneder efter at de to sammen grundlagde det nuværende regeringsparti Pdl-Popolo della Libertá (Frihedens Folk) ved en fusion af Berlusconis parti Forza Italia og Gianfranco Finis højreparti AN (National Alliancen).Gianfranco Fini har stort set siden fusionen, og specielt i hele 2010, beskyldt Berlusconi for at lede Pdl som en enevældig konge, der ikke tillader nogen som helst intern debat i partiet.

Fini har også været i intern opposition i for eksempel spørgsmålet om den udvidede politiske immunitet som Berlusconi ønsker >>, i spørgsmål om statsborgerskab til børn af indvandrere >>, og i forhold til den nye lov om aflytninger og pressens ret til at skrive om politi og undersøgelsesdommeres efterforskning, afhøringer og retssager >>.
Denne nye lov skulle have været vedtaget inden det italienske parlament tager på sommerferie, men er nu udskudt til efteråret som en direkte konsekvens af bruddet mellem Berlusconi og Fini.

Fini har meldt klart ud, at han ikke har til hensigt at træde tilbage som formand for Deputeretkammeret.

En holdning han støttes i af oppositionen, der understreger at Deputeretkammerets og Senatets formænd er institutionelle poster, og dermed ikke kan gøres til genstand for politiske spørgsmål eller slagsmål om man vil.

Sag om vicejustitsminister venter Fini i dag

Det italienske parlament går normalt på sommerferie den 1. august.
Men også i dag mandag er der møder i Rom for at vedtage nogle hastedekreter om bl.a. indførelse af a-kraftværker.
Men også en yderst delikat sag om vicejustitsminister Caliendo skal enten have en afgørelse i dag eller udskydes til efter sommerferien.

Vicejustitsminister Caliendo risikerer Fini-gruppens stemmer risikerer et mistillidsvotum, fordi han er under efterforskning for at have deltaget i en hemmelig sammensværgelse - den såkaldte P3-sag (hvor P2 så kal være efterfølgeren for den hemmelige P2-logen for nogle årtier siden).
Hvis regeringen vælger at droppe vedtagelsen af dekreterne kan en afstemning om Caliendo undgåes.
I modsat fald risikerer regeringen endnu et nederlag i en personsag - og sommerferien udskydes så også til torsdag i denne uge.

Regeringen har allerede i år måtte sige farvel til både en viceminister og en minister >> på grund af korruptionsanklager, og en eventuel tillidsafstemning i denne uge vil afsløre, hvor fast besluttet eller ej Fini er på at gennemføre sin egen linje i forhold til Pdl´s linje.


Samler folk til ny parlamentsgruppe

Selv om Fini valgte at tilbringe den netop overståede weekend med strand- og spadsererture med sin samlever og to små børn ved kysten i Toscana er han altså lige nu også i fuld gang med at få samlet gruppen af deputerede og senatorer, der skal repræsentere hans linje, når parlamentet samles igen efter sommerferien.

Gruppen får navnet "Futuro e Libertá per l´Italia" - Fremtid og Frihed for Italien.

Berlusconi truer med valg


Mellem 30 og 40 deputerede og mindst ti seneatorer har meldt ud, at de vil følge Gianfranco Fini.
Selv siger Fini at hans nye gruppe både fortsat vil være en del af Pdl og naturligvis vil støtte regeringen, når regeringen følger den politik man for 16 måneder blev enige om.

Med andre ord forbeholder Finis gruppe sig retten til fortsat at være besværlige, når regeringen fremsætter forslag om for eksempel politisk immunitet og andet som i følge Fini går udover det aftalte regeringsprogram.

Berlusconis regering står naturligvis svækket med den nye interne opposition.
Regeringen kan dog alligevel regne med flertal sammen med regeringspartnere Lega Nord og det kristlige midterparti UDC, der har næsten samme antal valgte som Finis gruppe lige nu ser ud til at få.

Berlusconi selv har udtalt, at han hellere udskriver valg end at leve et besværligt samliv med Finis udbrydergruppe.
Berlusconi er overbevist om, at vælgerne i dag ser Fini som en forræder, og han er sikker på at få disse stemmer til sit eget parti.

En anden mulig løsning på denne politisk sommerkrise kan være en teknisk regering frem til det valg, der senest skal finde sted i 2013.

5 chefredaktøer og kommentatorer af forskellig politisk observans tror dog alle, at Berlusconis regering fortsætter >>

-syl


Copyright © 2000 - 2010. Tutti i diritti riservati. Charlotte Sylvestersen - Milano >>