14. januar 2011

Usikkerhed om folkeafstemning

Med forfatningsdommernes afgørelse er loven om lovligt fravær som helhed ikke kendt forfatningsstridig, og der er derfor stadig mulighed for en folkeafstemning der skal afskaffe loven.

- Jeg ser et halvfyldt glas, skulle Berlusconis kommentar i går have været til forfatningsdommernes afstemning, der med 12 mod tre stemmer underkendte dele af loven om regeringslederens og ministres ret til at "melde afbud" og udskyde retssager, de står anklaget i.

Oppositionen klappede af afgørelsen.
- Man behøver ikke at være hverken ond eller kommunist for at forstå, at loven grundlæggende skulle dumpes, udtalte Anna Finocchiaro fra oppositionspartiet PD-Partito Democratico efter afgørelsen torsdag eftermiddag.I praksis overlades det nu til dommerne i de konkrete retssager at beslutte, om Berlusconi eller regeringens ministre har opgaver eller undskyldninger, der er gode nok til at udskyde retsmøder.

Tre retssager kan nu genoptages

Konkret betyder det, at de tre retssager, hvor Berlusconi står anklaget for skattesvindel og korruption gentoptages.
Fremover skal der fra retsmøde til retsmøde tages stilling til, om Berlusconis forpligtelser som regeringsleder er gyldig grund til at udsætte rettergangen.

Forfatningsdomstolen besluttede også, at en automastisk udsættelse i 60 dage er forfatningsstridig i forhold til grundlovens paragraf 3, der "stiller alle borgere lige for loven".
Også her er det op til dommeren i de enkelte retssager at beslutte, om sagen skal udsættes på grund af den anklagedes politiske arbejde.

Berlusconis forholdsvis positive reaktion på afgørelse modsvares af hans partifæller.

Kulturminister Bondi kalder afgørelsen for "at vende ethvert demokratis kardinalpunkter på hovedet", mens Lega Nord hævder at "et flertal af dommerne er fjendtligt indstillede overfor denne regering".

-syl

Retur til
Politik <<

Retur til
Berlusconi <<


De tre retssager, som Berlusconi står anklaget i:

Mills,
korruption

Mediaset Tv Rettigheder,
skattesnyd

Mediatrade,
svindel og skattesnyd


Copyright © 2000 - 2011. Tutti i diritti riservati. Charlotte Sylvestersen - Milano >>