29. april 2013

Bookmark and Share

En måned med Fem Stjerne Bevægelsens
163 "borgere" i parlamentet


KOMMENTAR:
Der er ingen tvivl om, at italiensk politik trænger til fornyelse.

Men det er himmelråbende naivt - og bekymrende - at tro på, at personer uden nogen som helst erfaring fra politisk arbejde, uden kendskab til parlamentariske forhandlinger, og endog uden et helt basalt kendskab til landets forfatning er svaret!

En måned med 5 Stjerne Bevægelsens 163 borger, som de selv insisterer på at kalde parlamentsmedlemmerne, har desværre levet op til de værste forventninger.

Enrico Letta mødtes torsdag den 25. april igen med alle de italienske partier.
Igen insisterede 5 Stjerne Bevægelsen (M5S) på at deres regerings-forhandlingsmøde skulle sendes i direkte streaming som et lede i deres såkaldte demokratisering af Italien.
Letta klarede sig mærkbart bedre end Bersani, der for få uger siden til en lignende seance virkede som en eksamensnervøs skoledreng.

Letta bad flere gange M5S´s om at tø op, droppe retorikken for kameraets skyld og indgå i reelle forhandlinger.

Ikke uventet havde han ikke heldet med sig, men til gengæld afslørede videoen M5S´s primitive politiske forhandlingsteknik.

- Vil du skrive under her på at du straks ophæver partistøtten, så kan vi snakke,
var tilbuddet ledsaget af et papir klar til underskrift fra M5S´s gruppeformand i Deputeretkammeret Roberta Lombardo, der efter at have serveret denne afpresning endog havde overskud til at sende et hoverende smil til kameraet.
Letta skrev ikke under.


Roberta Lombardo er et godt eksempel på, at hverken det at være ung - 39 år og det er faktisk ung i italiensk politik - kvinde - M5S har 40% kvinder i parlamentet - eller veluddannet - jurist af uddannelse og ansat i et firma, der indretter luksusboliger - ikke er nogen garanti for talent i politik.

Lombardi har efter kun en måned i parlamentet indtaget tronen som den mest hovne og arrogante kvindelige italalienske politikker - og der mangler bestemt ikke konkurrence til den post skal jeg hilse og fortælle!

Roberta Lombardo har flere gange gjort sig uheldigt bemærket.
- Hvem har sagt, at præsidenten skal være fyldt 50 år, lød det fra hende i et interview.

Men sin nyvundne arrogance valgte hun at overhøre journalistens svar: Det står skrevet i den italienske forfatning, at præsidenten netop skal have den alder.

Lombardo begik også et selvmål, da hun på bevægelsens web spurgte bevægelsens aktivister til råds om, hvordan hun skulle på 250 euro refunderet som politiske udgifter.

Hendes pung med kvitteringer på udgifter for 250 euro var blevet stjålet, og dette problem mente Lombardo altså havde vigtig politisk relevans.

Hr. Dementi

Gruppeformanden i Senatet, tidligere assistent ved retten i Brescia Vito Crimi, har også gjort sig bemærket.

Som Lombardi må han som midlertidig formand - gruppeformænd for M5S må kun sidde tre måneder - godt udtale sig til den italienske presse, hvad han så rigeligt også gør.

Hans tilnavn er nu "signor dementi" fordi han trods både video- og radiooptagelser af sine egne udtalelser næsten dagligt dementerer, hvad han selv har sagt.

Talkshows er forbudt
Andre parlamentsmedlemmer har fået offentlige skideballer for at have udtalt sig til medierne, og en enkelt risikerer at blive ekskluderet, fordi han har deltaget i tv-talkshows.

M5S´s parlamentsmedlemmer er også ved en lejlighed blevet stuvet sammen i turistbusser i Rom for at blive kørt til et hemmeligt sted for at mødes med bevægelsens ikke valgte overhovede Beppe Grillo.

Om ikke andet var det tragikomisk at høre folkevalgte repræsentanter forklare, at bevægelsen har brug for privacy, når bevægelsen igen og igen slår på at der skal mere åbenhed i italiensk politik.
Og helt til grin blev det, da busserne kørte afsted med pressens biler i en lang række bagved.

Pinligt valg af præsidentkandidat
Det var også så som så med åbenheden, da pressen - og folket måske endda også - gerne ville vide, hvor mange der havde stemt om landets kommende præsident i M5S´s online præsident-primærvalg.

Det tog over en uge at få tallene, og i mellemtiden var Napolitano blevet genvalgt.

M5S bud på et åbent og folkeligt demokrati havde fået 28.518 til at trykke på en knap på deres PC.

Til sammenligning mødte 3 millioner 107 tusinde og 568 italienere personligt op for at stemme til PD´s primærvalg i november 2012.

Til PD´s primærvalg - hvor Bersani vandt - skulle jeg som indvandrer blot vise et gyldigt ID-kort og betale 2 euro for at stemme.

Valget var åbent for alle italienere, og altså også for indvandrere uden statsborgerskab som undertegnede, samt for unge, der var fyldt 16 år.
(Blot til baggrund - jeg ville ikke ane, hvad/hvem jeg skulle stemme på, hvis jeg havde italiensk stemmeret, men ja, jeg stemte til PD´s primærvalg bare for at prøve at stemme igen, og også fordi jeg syntes - og stadig synes - det er meget flot af et parti at tillade ALLE at stemme.)

Til den åbne bevægelses ægte direkte demokrati - siger M5S selv! - derimod kunne man kun deltage i valget af bevægelsens præsidentkandidat hvis man var blevet medlem af bevægelsen inden den 31. December 2012.
Og derudover inden den 20. Marts 2012 havde indsent et digitaliseret ID-dokument til bevægelsen.


28.518 deltog i den anden online afstemning om Italiens præsiden, for den første blev afslyst.

Bevægelsen forklarede, at afstemningen var blevet angrebet af hackere.
En påstand, der blev blankt afvist af det firma, der havde leveret afstemningen.


De to vindere takkede nej

Bevægelsens endelig prsæidentkandidat Stefano Rodotá opnåede 4.677 stemmer.
Han blev dog kun nummer tre.

TV-journalisten Milena Gabanelli fik overraskende 5.796 stemmer.
Overraskende, for M5S fortæller dagligt, at ALLE italienske medier og journalister er korrupte og de gamle politikkeres forlængede arm.


Lægen Gino Strada, der er grundlægger af organisationen Emergenzy fik 4.938 stemmer.

Men M5S havde glemt at spørge de to, om de overhovedet var interesseret i jobbet som Italiens præsident, og det var de så ikke.

Med 25,5% af stemmerne ved valget i februar er M5S i dag Italiens største parti, også selv om de afviser betegnelse parti.

De fem stjerner i logoet symboliserer bevægelsens fem kardinalpunkter: Vand, Miljø, Transport, Internet og Udvikling. Bevægelsens mantra er fornyelse, åbenhed og direkte internet-demokrat,i og en enerverende gentagelse af, at "vi er de eneste, der repræsenterer folket".


NOTER
I 1921 fik Mussolini 19,7% af stemmerne.
Han var endnu ikke helt overbevist endnu, om at han repræsenterede hele folket.
Han blev regeringsleder i 1922, og ændrede valgloven, så han i 1924 fik 60% af stemmerne.
Og så afskaffede han det besværlige repræsentative demokrati…

I juli 1932 fik Hitler 32% af tyskerne stemmer.
Han var overbevist om, at han repræsenterede hele folket og forbød de andre partier, så han fik absolut flertal.
Og så afskaffede så det besværlige demokrati…


syl

Retur
til Politik >>


Grillos M5S-bevægelse >>op /\


Copyright © 2000 - 2013. Tutti i diritti riservati. Charlotte Sylvestersen - Milano >>