Radicchio
udtales RadiKKio
- "ch" bliver på
italiensk til "K"
Michelangelo udtales MiKelangelo - Chiantivinen Kianti.
4
lette udtaleregler >>

Radicchio-Rosso-salaten
fra Treviso har
også IGP-garanti
Radicchio
Konsortiet >> 
Tre andre Radicchio-salater har også IGP-Status
>>:
Radicchio di Chioggia
Radicchio di Verona
Radicchio Variegaiato di Castelfranco
Den romerske
naturhistoriker Plinius skrev allerede for 2000 år siden
om den røde salat fra det nord-østlige Italien.
Den udgave vi spiser i dag er en sort udviklet i sidste halvdel
af 1800-tallet.
Man ved også, at Middelalderens munke med stor fornøjelse
tilsatte deres vegetarkost den bitre salat for at få
mere smag i retterne.
Grillet radicchio
Skær de aflange blade halvt over og tør dem godt,
inden de ligges på grillen fire-fem minutter.
Drys evt. revet ost over det sidste minut eller spis den grillede
radicchio som tilbehør med en god jomfruolivenolie,
salt og peber og citronsaft
med Gorgonzola
du kan også lave små "både"
af 4-5 af de store yderblade.
Fyld bådene med tern af gorgonzola - og evt. hakkede
valnødder.
Grill bådene ganske få minutter øverst
i ovnen, og servér dem form forret.
|
Du finder
opskrifter med radicchio-salat nederst på denne
side!
(Risotto med radicchio
og cognac
Radicchio med bacon
Friturestegt Radicchio)
Der findes mange slags radicchio-salat:
Den specielle blegede "radicchio
tardivo"
kan købes i slutningen af efteråret fra
november, og er en "blegnet" salat, som efter at
den er høstet, samles i bundter og lukkes inde i mørke
drivhuse.
Den "blege"
Radicchio Tardivo
Uden lys i de mørke drivhuse blegner den røde
farve udvendigt og bliver stærkere indeni.
Jo mørkere inderbladene er, jo mere smag er der i denne
bitre kraftige salat-type.
Under processen holdes salaten konstant fugtig, mens
temperaturen i drivhuset holder planterne varme.
Behandlingen giver en helt speciel smag, og meget møre
blade ved roden.
Det er den type radicchio, der bliver allerbedst, når
den anvendes i varme retter.
Den tidlige Treviso Radicchio (precoce)

er den røde storbladede ofte mere rundlige salat,
som spises umiddelbart efter at den er høstet, mens
den "sene" røde radicchio har tykkere,
brede og længere aflange blade, med tydlige hvide striber,
og en mærkere nærmest brunlig stilk - og igen
er bedre i de varme retter.
Radicchio fra Chioggia
IGP

Radicchio fra Chioggia er den mest solgte røde
salat i Italien.
Her er der tale om en udgave, der har meget lidt udover farven
tilbage af den genkendelige bitre radicchio-smag.

Det samme er tilfældet med varianten fra byen Variegato
fra Castelfranco IGP , som i dag også dyrkes intensivt
omkring byen Padova - og som kun har røde prikker.
Radicchio di Verona IGP

er derimod en sort udviklet fra den røde Treviso-salat
i 1950´erne, og den har den originale bitre smag.
Opskrifter
Risotto med radicchio og cognac

300 gram fintskåret salat
1/2 løg
1 fed hakket hvidløg
1/2 glas cognac
1/2 glas tør hvidvin
500 gram italienske ris >>
1 liter grøntsags-boullion - på kogepunktet i
en seperat gryde
Parmesan-ost
Jomfruolivenolie
Sautér halvdelen af salaten med finhakket løg
og hvidløg i jomfruolivenolien.
Tilsæt en smule boullion og risene, der sauteres med
et par minutter, indtil blandingen er stegt-kogt ind.
Tilsæt derefter en grydeske boullion ad gangen, sammen
med lidt af den resterende salat, og hvidvinen.
Rør konstant rundt - samme vej - indtil risene er kogte
(16-17 min ca. - risotto skal "bølge" ned
på tallerknen, ikke sejle!).
Tilsæt cognac´en under de sidste minutter af kogningen
Tilsæt 60 gram revet parmesanost inden serveringen.
Mere om Risotto >>
Friturestegt Radicchio -
forret eller tilbehør
750 gram salat af den blegnede eller sene Treviso-radicchio
Skær salaten i tynde striber, og dyp dem i fritureblandingen
lavet af:
1 kop hvedemel (evt. halv ris-mel)
1 kop øl (øl gør friteringen mere sprød)
1 æg
Salt og peber
Frituresteg salaten i meget varm jomfru oliven olie eller
en anden planteolie, og lad dem blive gyldne, inden de drypper
af på friture-papir og serveres varme.
Andre friturestegte grøntsager
>>
Radicchio med bacon -
forret eller tilbehør
Striber af cirka 600 gram radicchio-salat
1 finthakket hakket løg
1 pakke bacon-tern
Jomfruolivenolie til stegningen
Sauter løget, indtil det er gennemsigtigt i olien i
en tykbundet pande.
Tilsæt baconterninger, og steg dem med nogle minutter,
inden de af-tørrede salat-strimler tilsættes,
og steges med ved svag varm i ca. 25 minutter - til salaten
er mør!

Radicchio på panden
|