Den 28.10 2010 kostede 50 gram hvid
trøffel d.kr. 1.000 (inkl. fragt) hos Trøffelhuset
i Søborg >> 
Friske trøfler kan også købes hos
Supermarco.dk
>> 
Trøffel-zoner i Italien:

Der findes trøfler i de blå områder,
men de finesteog dyreste er de hvide trøfler fra Alba
Trøflen er en sæksporesvamp med helt eller delvist skjult
frugtlegeme. Dens latinske navn er tuberales.
I trøflens indre er der hulheder og gange, hvori sporerne
formes. Trøfler findes også i Danmark, men det er i Sydeuropas
ege-og løvskove de gode spise-trøfler - tuber melanosporum -findes.
Egetræer
Specielt er trøfler under egetræer meget værdifulde.
Man har forsøgt
at "dyrke" trøfler ved at pode unge egetræer med svampesporerne.
Resultaterne med de sorte trøfler har været positive, mens det
ikke er lykkedes på den måde at "plante" hvide trøfler.
Hvis en trøffel kommer fra en samler, der samler i disse "programmerede"
områder, har sælgeren pligt til at informere om trøflens oprindelse.
|
Trøflen er en
levende organisme, og dens liv er desværre kort, så
snart den er gravet op af jorden.
Hvide Alba trøfler - de dyreste, og de mest smagfulde.
I hele verden findes
der omkring 70 forskellige slags trøfler - de 32
vokser i Europa.
Den
hvide Alba-trøffel - messen i Alba
foregår i oktober og november
Fieradeltartufo.org
>> 
Moncalvo nord for Alba har også hvide
trøfler,
der fejres de to sidste søndag i oktober:

I Acqualanga i Marche-regionen er der også
hvide trøfler.
Trøffelmarkedet afholdtes i 2011
30-31.10 samt 1. 5. 6. 12. og 13.11.2011
|
Trøffel i
madlavning
Kun
ni typer trøffel bliver i praksis anvendt i madlavning,
og de to vigtigste er uden sammenligning den hvide trøffel
fra Alba og den sorte trøffel fra Périgord i Frankrig!
Trøfler kan opbevares nogle dage, hvis man pakker
dem enkeltvis ind i stof eller tyk køkkenrulle og opbevarer
den på det mindst kolde sted i køleskabet.
Skift køkkenrulle eller stof ud med jævne mellemrum.
Skal nydes rå!
Trøflen mister smag, hvis den behandles!
Den absolut bedste trøffel-oplevelse er med den friske
trøffel, som med det dertil beregnede trøffeljern
rives i papirtynde flager hen over retten umiddelbart inden
serveringen.
Trøfler mister smag, hvis de koges
eller steges
I Langhe i Piemonte spiser man trøflen ovenpå varme
og simple retter som for eksempel til risotto, frisk pasta
med smør, fondue med ost, salat af porcini-svampe,
carpaccio, og som en speciel simpel nydelse ovenpå
et spejlæg!

Her serveres spejlæg med trøffel på ris i
en lille
kasse, så trøffelduften "eksploderer",når
man åbner.
Restauran
"La Ciau del Tornavento" - Piemonte >>
Trøfler tilsættes også olie, oste, salami'er,
pasta og cremer, så smagen også kan nydes hvis
man ikke har adgang til friske trøfler.
Få dråber trøffelolie er nok til at duften
breder sig i et helt køkken, og den lyserøde
Mortadella-pølse >>
bliver til en spændende oplevelse, når den tilsttes
ganske lidt finthakket trøffel.
Også honning med tilsat trøffel er en udsøgt
fornøjelse ovenpå for eksempel et stykke ost...

Risotto med flager af hvid trøffel
Rengøring
Verdens dyreste jord er den der sidder tilbage på
trøflerne!
Og
den jord skal selvfølgelig ikke spises.
Trøflen børstes med en blød børste,
og rengøres i "rynkerne" med en lille skarp
kniv.

Er trøflen meget beskidt, kan man "vaske" den med en våd
klud, men vand er trøflens fjende! Overalt
i Italien
De hvide trøfler fra Alba er de mest berømte
og de dyreste, men der er trøfler i mange områder
af Italien, som det fremgår af kortet øverst
til venstre.
Den
italiensk lovgivning anerkender
9 forskellige trøffeltyper:
1
Hvid fin trøffel (Alba) - Tartufo bianco pregiato (Tuber
magnatum)
2
Sort fin trøffel (Bla. Norcia og Spoleto i Umbria)
Tartufo nero pregiato (Tuber melanosporum)
3
Hvidlig trøffel - Tartufo bianchetto/marzuolo (Tuber
borchii)
4
Sort vinter trøffel - Tartufo nero d'inverno (Tuber
brumale)
5
Muskat trøffel - Tartufo moscato (Tuber brumale moschatum)
6
Sort sommer trøffel - Tartufo nero d'estate/scorzone
(tuber aestivum)
7
Kroget trøffel - Tartufo uncinato/scorzone invernale
(Tuber uncinatum)
8
Almindelige sort trøffel - tartufo nero ordinario /tartufo
di Bagnoli (Tuber mesentericum)
9
Glat sort trøffel - tartufo nero liscio (Tuber macrosporum)
-syl
Risotto med hvide Alba-trøfler
|