Vanvittig dyr jubilæumsfilm til Barilla 125 års dag
Verdens største pastaproducent fyldte i 2003
125 år.
Barilla fik instruktøren
Wim Wenders og forfatteren Alessandro Baricco til at lave en anderledes
"jubilæums-reklamefilm", hvor råvaren
- kornet - var i centrum.
Til "filmen", der i biografen
varede 90 sekunder købte Barilla 55 hektar kornmark i Sydafrica
(hvor kornet er modent i november, da man optag filmen!). 60 statister deltog
i optagelserne plus skuespilleren Gabriel Briand.
70 heste blev "indkaldt"
og passet af ti staldfolk, to dyrlæger og en repræsentant fra Sydafrikas
Dyreværn.
20 køkkenfolk forberedte 400 måltider om
dagen til filmhold og statister. |
En skrue er ikke bare en skrue
| Artikel
fra 2003
En ægte napoletaner
kan bruge en hel aften på at berette om forskellene mellem rillede og glatte
pasta-pinde, og de to typer pasta vil sikkert altid eksistere. Men
andre typer forsvinder støt og roligt fra de dybe italienske tallerkner
- pasta spises nemlig af den dybe tallerken! Så kan man nemlig rulle
spaghettien op på gaflen ved hjælp af den høje kant!!!
I de ti år mellem 1993 og 2003 blev produktionen
af over 250 lokale og regionale pasta-typer blevet indstillet, og dermed er
en del af landets gastronomiske kulturarv ligeledes forsvundet. Italienerne
spiser stadig hvert år omkring 30 kilo pasta per person, men udvalget
af forskellige pastatyper bliver hvert år mindre. Fra 450 normale typer
for ti år siden til omkring 200 typer i dag. Teknologi
koster
Problemet er et spørgsmål om efffektivitet og
moderne teknologi. Det koster simpelthen for meget at stoppe en moderne
pasta-maskine og om-programmere den til en anden type pasta. Den slags
"spild-tid" accepterer de store pasta-fabrikanter ikke i dag. Fabrikkerne
har endog udviklet metoder, så den tørrede pasta er tør efter
kun tre-fire timer mod over ti timer i gennemsnit for få årtier siden.
Det
resulterer alt sammen i at, produktionen af pasta stiger hvert år. Og
det samme gør prisen på den rigtige Durumhvede, der i dag
udgør 60 % af produktionsomskostningerne. Variationerne bliver
også færre, fordi der i de seneste år er sket en reduktion af
fabrikker fra 240 til 174 fabrikker. Lokale bagerier og pastabutikker
tilbyder stadig mange variationer, men der bliver færre og færre,
der kan konkurrere med fabrikkerne.
-syl
|