KOMMENTAR: Huha
- den er slem: "Italienerne spiser den
allerhelst helt frisk, blød og meget gerne fremstillet af bøffelmælk. Men
herhjemme er mozzarella-osten i langt højere grad kendt som den faste, revne ost,
man kommer ovenpå pizza."
Sådan stod der i 2010 på Arla.dk´s side
om mozzarella.
MEN det ændrer altså ikke ved, at mozzarella ER
en frisk, hvid og blød ost, som der skal komme mælk
ud af, når man trykker på den.
Det her har altså INTET med mozzarella at gøre -syl
STG-mærket
 En
garanteret traditionel specialitet er et andet garantimærke, for produkter,
der produceres efter et fast regelsæt.
Pizza
med Garanti >> Til "Pizza Napoletana STG" skal der anvendes
enten Bøffelmozzarella DOP >>, Mozzarella
STG eller "Fior di Latte" fra Appeninerne.
Logo for de restauranter, der bager deres pizza efter STG-reglerne |
Mozzarella sælges i poser, ligger i vand,
og osten skal konsumeres så frisk som muligt.
Også i Italien
er mozzarella desværre gået hen og blevet en massebetegnelse for
utallige mere eller mindre lækre oste.
Mozzarella med STG-garanti
For at rydde op
i Mozzarella-junglen blev der i 2001 fastsat regler for Mozzarella med STG-garanti
>>.
Disse STG-mozzarella´er skal være friske, strukne
oste.
De skal være runde eller flettede, og må ikke veje mere
end 250 gram.
Farven er hvid, overfladen blød og skinnende, og indvendigt
har osten en fiberagtig konsistens.
Smagen er mild og frisk med en svag fornemmelse af mælkesyre.
...uhhmm...
Mozzarella
kan i dag faktisk også fåes i ruller, så det er "nemmere"
at anvende dem - vi lader smagen stå!!! - og anbefaler alle at holde sig
langt væk fra den slags produkter - hvis man altså vel at mærke
ville spise ægte mozzarella.
Også italienske pizzeria´er
"snyder" nogle gange med mozzarella´en:
Vi droppede
f.eks. det lokale pizzeria, vi havde frekventeret i 8-9 år, da de skiftede
fra en kvalitets-mozzarella til et industri-produkt, der efter ejerens mening
var bedre, men som gav vores maver overarbejde.
Mozzarella af komælk
produceres i dag overalt i Italien.
For ganske få årtier
siden var mozzarella derimod lig med bøffel-osten
>> specielt fra Salerno-området.
Dengang blev Mozzarella
af komælk ofte kaldt for "Fior di latte".
Men selv
om osten nu produceres overalt - og af mælk fra almindelige køer
- så man kan altså ikke komme uden om, at den helt friske, som der
kommer mælk ud af, er den eneste, der fortjener en plads på et
bord med god mad.
 Galbani
er en af de kæmpestore italienske mozzarella producenter - og deres mozzarella
er faktisk blandt de bedre.
Galbani er så til gengæld også
virksomheden bag mozzarella-rulle. Det må man så leve med...

-syl
|