
Grana Padano produceres af mælk fra aften- og morgen-malkningen, hvor fløden er
skummet af.
Derfor indeholder Grana'en mindre
fedt end konkurrenten Parmigiano Reggiano, hvor kun aftenmælken bliver skummet
af. Der skal 15,5 liter mælk til at producere et kilo Grana, og osten er
utroligt rig på vitaminer, mineraler og kalk.
Grana Padana indeholder
omkring 28 % fedt, hvoraf 40 % er "gode" umættede fedtsyrer.
Indeholdet
af kolesterol er lavt - 140 mg i 100 gr ost - og 100 gr ost indeholder 385 Kcal.
Det lavere fedtindhold betyder, at en Grana Padana er klar til af blive spist
før Parmigiano Reggiano. Osten må sælges efter kun 8 måneders lagring,
men det normale er, at den har lagret mellem 12 og 18 måneder. En
anden forskel mellem de to konkurrenter er, at køerne, hvis mælk bliver til Parmiggiano
Reggiano ikke må spise ensillage, men kun frisk foder som lucerne og lignende.
Logo Grana Padana
Konsortiet blev stiftet i 1954, og har sit hovedsæde
i Brescia.
Grana Padana har haft DOP garanti siden 30.10.1995. |
Man har kendskab til mejerier, der producerede
store mængder af den faste ost Grana Padano helt tilbage til
1100-tallet.
Og noget af osten er i dag mindst 900 år gammel.
Grana Padana tilsættes en osteløbe, hvis historie går helt
tilbage til "ostens" morgen.
Osteløbe er som en surdej, der er gået i arv fra generation
til generation.
Også endnu tidligere lavede man gode oste på Po-sletten, for
det er her, man stadig i dag producerer den bedste ko-mælk.
Holdbarhed
Allerede i Middelalderen satte befolkningen
stor pris på osten.
Modsat de fleste madvarer dengang kan grana'en holde længe,
og den bliver faktisk bedre i smagen, jo ældre den er.

En kornet ost
Osten fik navnet Grana, fordi den har
en kornet struktur - en granuleret struktur, når man åbner
osten efter lagring - og fordi denne struktur gjorde den forskellig
for andre ostes "glatte" struktur.
Ostene produceres efter de originale antikke traditioner,
og de færdige oste har i dag samme dimensioner og vægt som
de antikke oste.
Eksamen
Når Grana Padano er færdiglagret bliver
ostene kontrolleret èn for èn af højtkvalificerede teknikkere.
Kun de oste, der har opnået den perfekte smag og konsistens
og aroma får brændt mærket fra Grana Padano Konsortiet ind
i skorpen.
Det mærke er garanti for ostens oprindelse og dens kvalitet.
Grana Padano er kendt i hele verden for sin milde smag, der
aldrig bliver stærk eller pikant, og som tilbyder et hav af
anvendelses muligheder:
Frisk-revet ovenpå pastaretter, risretter og minestrone-supper,
på pizza og sammen med grøntsager eller skåret i tynde skiver
for at give smag til for eksempel en salat, til carpaccio
eller til gratinering af ovnbagte retter.
Det er en ideel ost både til traditionel og moderne gastronomi.
Også til babyer
Noget af det første faste føde italienske
babyer får, er stykker af frisk Grana, som de spiser som mellemmåltider.
Børnelægerne i Italien anbefaler altid, at man bruger ostene
fra Po-sletten i børnenes mad.
Det høje protein-indhold og indholdet af organiske mineralske
salte er vigtige som hjælp til knogle- og tandudviklingen.
DOP-garanti
Grana Padano Konsortiet har fået myndighed
af den italienske stat til at kontrollere produktion og handel
med osten, og garanterer med sit mærke også for oprindelsen,
da Grana Padano er en af de oste, der har opnået det eftertragtede
D.O.P. garanti.
I følge DOP'en - som er det regelsæt, producenterne skal overholde
- skal ostens diameter være mellem 35 0g 45 cm, højden mellem
18 og 16 cm, og vægten være mellem 24 og 40 kg.
Skorpen skal være mellem 4 og 8 mm efter lagring, og indvendigt
skal ostens nuance være mellem hvis og strågul.
3,8 millioner forme
Der produceres Grana Padana i 27 italienske
provinser.
Mod nord i regionerne Piemonte, Lombardia, Veneto og Trento-provinsen
og mod syd et stykke af Emilia-Romagna.
Over 200 mejerier er medlemmer af Konsortiet,
og de producerer over 3.800.000 (tal fra 2002, red.) af de
runde oste om året.
-syl
|