
Gorgonzola
Byen Gorgonzola er i dag en kedelig forstad til Milano, men den berømte
ost betyder, at byen er med på næsten alle
kort over Italien. Der
findes mange legender om hvordan og hvornår man begyndte at producere
Gorgonzola'en. En af dem fortæller om en hyrde, der havde glemt sit
udstyr og lod osteløben overnatte under åben himmel for at finde
den dækket af mug morgenen efter.
|
DOP
siden 12. juni 1996 En
blød og fed skimmelost produceret af komælk og kalve-osteløbe.
Diameteren
er mellem 23 og 30 centimeter, højden mellem
16 og 20 centimeter. En hel ost vejer mellem seks
og tretten kilo.
Gorgonzola produceres
i provinserne Novara, Vercelli og Cuneo og kommunen Monferrato i Piemonte
regionen >> samt i provinserne Bergamo, Brescia, Como Cremona, Milano
og Pavia i regionen Lombardiet >>.
Men det er absolut Gorgonzolaen fra Novara, der er mest kendt. Efter
tre-fire ugers lagring bliver osten gennemboret med kobber- eller stålpinde,
for at sikre ventilation og en ensartet udvikling af muggen.
Ost
er håndværk
Forskellene på mål og vægt kan synes meget
store for samme type ost. Det skyldes dels, at traditionerne for den samme
ost kan variere selv indenfor afgrænsede produktionszoner. Dels
at osteproduktion i Italien stadig i høj grad er et håndværk,
og ikke en ensartet industri.
|
"Naturlig"
eller "sød" Zola
Gorgonzola findes i flere udgaver i supermarkedet kølediske
og delikatesseafdelinger.
"Naurale" er den faste og stærke udgave, der
minder om vores Danablu, mens "dolce" er den bløde
Gorgonzola - den bedste er efter min mening den, hvor muggen
tenderer til det grønlige og ikke de blå nuancer.
Du kan også købe en slem "no-diet Zola",
hvor osten er blandet op med Mascarpone-creme....
Gorgonzola-typerne
Beder man om gorgonzola i Italien vil man oftest få
en blød og frisk "Gorgonzola Dolce"
Gorgonzola dolce
Gorgonzola med mascarpone-kreme er til dem med en helt sød
tand.

Den skrappere og mere lagrede gorgonzola kaldes for Gorgonzola
Piccante eller Naturale

...og så sælger Guffanti
>>
også to helt specielle "Zola´er" for
dem, der kan lide ekstra skrap ost:
Zola lagret 200 dage
Zola lagret i 300 dage
Legenderne om "zola´ens" oprindelse
Den mest udbredte legende om Gorgonzola-ostens oprindelse
taler om en fejltagelse:
En mejerist glemte en lærredspose med osteløbe,
som så fik lov til at hænge hele nattet.
For at råde bod på fejltagelsen blandede han den
glemte osteløbe med morgenens osteløbe.
Da osten efter lagring blev skåret igennem var den stribet
af en blågrøn mug, der - viste det sig - smagte
utroligt godt!
En anden leggende taler om en nærig krovært,
der forsøgte at tjene penge på nogle mugne forme
af Stracchini-osten - og derfor serverede den for gæsterne,
der i stedet for at beklage sig, roste denne forunderlige
ost.
Ingen af legenderne kan bevises, men begge episoder skulle
have fundet sted mellem år 1.000 og 1.200 i omårdet
omkring landsbyen Gorgonzola, der i dag er en forstad til
Milano.
Historierne støttes dog af det faktum, at netop Gorgonzola
var et stoppested for kvæg- og fåreflokke, når
de skulle flyttes fra sommergræsningen i bjergene ned
til markerne på Po-sletten
>>.
Men også byen Novara vest for Milano gør krav
på at være det sted, hvor Gorgonzola´en
blev skabt. Om ikke andet, så er gorgonzola´en
fra Novara-området i dag i særklasse....

syl
|