Italiensk Madkultur

November 2014
Bookmark and Share
Nutella - en del af den italiensk folkesjæl og
en betegnelse for en hel generation


Juni 2010: Nutella under EU-angreb - italienerne raser i samlet flok >>

"Che mondo sarebbe
senza Nutella?
"
"Hvordan vil verden være
uden Nutella?
"

Sådan lyder det kendeste reklame-slogaen for dette aldeles uundværlige fødemiddel



Den ultimative Nutella-ske er designet af Achille Castiglione og produceres i dag af firmaet Alyssi - den kan nå rundt overalt i glasset -og i bunden!

Nutella-design
Til møbelmessen i Milano i 2006 kom flere designere med bud på Nutella-design.

En finger-kiks til Nutella-fans


Engangs smørekniv




Der er skrevet flere
bøger om Nutella.


I Gigi Padovanis bog "Nutella - en italiensk myte" fra 2004 kan man f.eks. læse, at det er folk i Luxembourg, der spiser mest Nutella. Her spiser man et kilo om året per person, mens franskmænd og italienere nøjes med 800 gram.

Stiller man årets produktion af Nutella-glas på række vil de nå jorden rundt ved Ækvator - over 40.000 km.

Padovanis Nutalla-bog




Den 14. maj 2014 fyldte Nutella 50 år.
Hvis et års produktion af Nutella på de 11 fabrikker bliver stillet ved siden af hinanden, kan de nå rundt om jorden 1,7 gang.
Ferrero-fabrikkerne omsætter for 8,1 milliard euro om året, har 30.000 ansatte og omrking 110 millioner familier smàrer hver dag Nutella på brødet.

Blandt meget andet fejres det halve århundrede med et frimærke.




HISTORIEN
I 1945 "opfandt" Pietro Ferrero i sit konditori i Alba et produkt kaldet "Giandujot" - en slags guldbarre med knuste nødder. "Giandujot" blev siden viderudviklet til "Supercrema".



Superkremen i 1960

Til intelligente husmødre hedder det i reklamen, der også som noget positiv understregede, at kremen var meget kalorierig - det var før "light-tidsalderen"!

I 1964 er sønnen Michele Ferrero, der nu er over 80 år, kommet med i firmaet. En ny æra begynder - og kremen skifter navn.

"Nut"
kommer naturligvis fra det engelske ord for nødder - mens "ella" er den italienske betegnelse for hunkøn.
Cinderella er det engelske ord for Askepot, og det har måske inspireret navnet Nutella.


Nutella i alle størrelser - fra 30 gram til fem kilo

Ferrero´s andre produkter er næsten lige så berømte som Nutella.
Hvem kender ikke Kinder-æggene (der fyldte 30 år i 2004), Ferrero Rocher, Mælkesnitterne, Tic Tac og Mon Cheri?


Nutella-generationen
1960´ernes børn og unge blev født i et økonomiske opsving, hvor der for første gang i Italiens historie også for almindelige mennesker var råd til et sådan luksus-produkt, som Nutella i grunden er.

Derfor kaldes 60´er generationen i Italien også for "Nutella generationen".

Skuespilleren og instruktøren Nanni Moretti huskes af den kollektive italienske hukommelse ofte for en natte-scene i filmen "Bianca" fra 1984, hvor han trøstespiser Nutella-madder.



Nutella og politik
Politikeren og Roms borgmester Walter Veltroni
tilhører også Nutella- generationen.
Måske derfor henvendte modstanderen Giancarlo Fini fra National Alliancen sig engang i en debat til ham med ordene:

"Nu må det være slut med denne her Nutella-mentalitet".


Den afdøde sanger og entertainer Giorgio Gaber placerede i sangen "Højre-Venstre" Nutella på venstrefløjen i modsætning til den højreorienterede sweitziske chokolade.

Berlusconi og Nutella
- At lukke en af Fininvests tv-kanaler svarer til at fjerne Nutella fra Ferrero-firmaet.

-syl

Retur til
Mad <<


Retur til
Folkesjælen >>


Artikler
2010-2014:
Nutella-familien
er Italiens rigeste >>


Børn >>

Links
Ferrero imperiet >>

Hamstring
Da Tanaro-floden i 1994 gik over sine bredder og blandt meget andet oversvømmede Nutella-fabrikken i Alba i Piemonte var min overraskelse stor, da jeg næste dag kom i det lokale supermarked: Hylderne med Nutella var simpelthen ribbede - italienerne ville ikke risikere at være uden Nutella!!

Oprydningen efter oversvømmelserne tog både måneder og år i området, men blot tyve dage efter oversvømmelsen blev der igen produceret Nutella i Alba.



Nutella-skeer!


Copyright © 2010-2014. Tutti i diritti riservati. Charlotte Sylvestersen - Milano