"Whiskas"-katte
er ikke gode at spise, siger eksperterne, så foreløbig... lader vi
vores "Lille" være i fred!

|
Artikel
fra september 1998
Indbyggerne i Vicenza er altid blevet kaldt for "katte-spisere",
og opskriften på "Gryde-kat" er da også med i en ny historisk
kogebog.
Indbyggerne
i provinsbyen Vicenza i det nordøstlige Italien har aldrig været begejstrede for
øgenavnet "katte-spiserne", men en ny historisk bog om madtraditionerne
i området bekræfter faktisk, at vore dages kæledyr levede en risikabel tilværelse
i og omkring byen før i tiden.
Bogen
forklarer forsigtigt, at katte engang imellem blev brugt som erstatning for
kaniner, og forfatteren forsikrer, at hvis katten er tilberedt ordentligt
er det svært at smage forskel på kanin og kat. I
følge opskriften er katte en vinterspise, og for at blive rigtig mør skal katten
gemmes nogle dage under sne! Siden skal
den tørres, krydres med salvie og rosmarin, steges med olie, smør, løg, hvidløg
og persille, og siden koge to timer med hvidvin, laurbær, nelliker og kanel.
Dyreværnsorganisationer
kalder opskriften for en opfordring til brutalitet overfor katte, men redaktøren
af bogen forsvarer sig med, at der er tale om et stykke kulturhistorie.
Gryde-kat
er ifølge ham en ret i den gamle bondetradition på linje med Vicenza-specialiterne
"majsgrød med lunge" og "ost med orm". Sidstnævnte ret kan i øvrigt varmt
anbefales, ledsaget af brød og fyldig rødvin. Hvæsende
protester
Selv
om bogens forfattere hævder, at der er en stor del ironi i at tage katte-opskriften
med i bogen, har dyreværnsforeningen "Miljøligaen" hvæsende meddelt, at de vil
anmelde forfatterne for at opfordre til kriminelle handlinger. Forfatteren
og gastronomen Virgilio Scapin fra Vicenza er blandt dem, der forsvarer, at
opskriften er med i bogen.
Han forsikrer, at ingen i Vicenza i dag steger "Gryde-kat",
men bekræfter underligt nok i næste sætning, at opskriften i bogen er meget
lækker! Han
er i øvrigt "Mester" i Vicenza's Klipfisk Broderskab, og måske tiltrækker
den historiske specialitet mere end gryde-katten.
I områdets fattige fortid var ikke kun katte, men også
billige klipfisk en del af menuen. I dag regnes
klipfisken for en eksklusiv, og billig er den ikke mere, for klipfisken kommer
faktisk hele den lange vej fra Lofoten i Nordnorge. Vicenza
er i øvrigt ikke den eneste italienske by, der har ry for at bruge katte i madlavning.
Det siges, at hvis mans spørge diskret på lokale madsteder
i bjergene udenfor byen Bergamo i Norditalien kan man få speciliteten serveret.
Efter
balladen omkring kogebogen i Vicenza, er det måske bedre at spørge dèr, hvis appetiten
er blevet skærpet af ovenstående.
-syl |