Har
du lyst til at få gode og sjove nyheder fra Alcatraz? Så tilmeld
dig deres engelske nyhedsbrev
>> 
-
Livet er dejligt, men spaghettien kunne godt være bedre! Motto på "Alcatraz"

Indhold
20
grunde til IKKE at tage til Alcatraz! >>
Humor
er en
vigtig ingrediens >>
Naturen
er HELT vild >>
Kærlighed fik Angela til at lave mad >>
Deltagerne
kan lide økoglogisk mad og Jacopo Fo >>
Vi
drikker "Kosmisk Kærlighed" >>
Slå
brød op - slå frustrationer ned >>
Grovbrød
kan også blive for groft >>
Olien
er dyr, men alle pengene værd >>
"Levende"
frugtskiver revolutionerer smagen >>
Artiskokker
er en af Guds gode pfindelser >>
Opskrifter
fra "Alcatraz" >> Informationer
om Alcatraz
Transport
til Alcatraz
Perugia ligger ca. 2000 km fra København. Nærmeste
større lufthavne er Firenze (140 km) og Rom (190 km). Italienske indenrigsfly
flyver også til Perugias lufthavn S. Egidio. Du kan tage tog til Perugia,
og bede om at blive hentet af Alcatraz-bussen for 50.000 lire, men det anbefales
at leje bil for at udnytte mulighederne for udflugter i området. Fra
Perugia er der ca 20 km til Alcatraz. Kør ad hovedvejen mod Cesena. Drej af
ved Ponte Pattoli, og kør mod Casa del Diavoli. Følg derefter opmærksomt
den sparsomme skiltning mod San Cristina og Alcatraz. Før mad-laboratoriet,
der er malet med grønne blade overalt, skal du dreje til venstre. Individuelle
rejser I lavsæsonen koster ophold med helpension
alt efter værelses-standard fra cirka 350 til 460 danske kroner om dagen per person.
(OBS 2000-priser) I højsæsonen (Ca. 1.7 - 1.9) er minimumsopholdet
7 dage, og prisen med helpension er fra cirka 400 til 500 kroner om dagen.
Adresse
S. Cristina I - 06020 Gubbio (PG) Telefon: 00 39 075 922
99 14 Telefax: 00 39 075 922 99 11
http://www.alcatraz.it >>
E-mail: jacopo.fo@alcatraz.it
Umbriens Turistbureau Telefon
00 39 075 57 59 51 Telefax 00 39 075 57 36 828 GODT
OG DÅRLIGT
GODT: Alcatraz
har skabt rammerne til en rammerne til en både afslappende og aktiv ferie, hvor
du også kan spise og drikke, så du hører fuglene og englene i Umbrien synge.
DÅRLIGT Alcatraz skriver selv,
at madrasserne ikke altid er de bedste, og at værelserne ikke har standard som
et luksushotel. Det er sandt! Men bed om at blive indlogeret i "Tårnet"
eller i værelserne i stenhuset ved restauranten, så kompenserer charmen for den
manglende komfort. UDFLUGTER
Perugia
er berømt for sin chokolade.
Specielt for kyssene - Baci - der er en chokoladetop med nødder, og citater om
kærliged på flere sprog i indpakningen. "Baci" kan købes i hele verden, men smager
bedst i Perugia, fordi de er friskere dèr. Alcatraz
er et glimrende udgangspunkt for udflugter til Umbriens smukke og
historiske middelalderbyer som for eksempel Gubbio (32 km) Spello (42 km)
og Assisi (35 km) eller til
Trasimeno-søen.
|
Artikel
fra 1999
"Det Frie Universitet Alcatraz" i Italien er det modsatte
af Fængslet Alcatraz. Her drejer det sig om at have det godt,
og på Angelas kursus i antistress-mad er alt undtagen kunstig
"fast food" og sure miner tilladt.
"Langsom
mad", humor, erotiske undertoner og fysiske aktiviter er
de harmoniske ingredienser i et madkursus eller en ferie på det "Frie Universitet
Alcatraz" i den grønne region Umbrien midt i Italien. Men det skulle
man ikke tro, hvis man vælger at tage reklamefolderen for stedet bogstavelig.
"Alcatraz er et rædselsfuldt sted", lyder
den første sætning i folderen, og det bliver bestemt ikke bedre længere nede i
teksten. 20
grunde til IKKE at tage til Alcatraz!
"Alcatraz
er et sted uden asfalt, supermarkeder
og natklubber. Til gengæld er her masser af kælne katte, frit-gående børn og 600
kilos heste med tyk vinterpels." "Hèr er ikke krystalglas og dækketallerkner,
man risikerer selv at skulle hente vinen ved baren, og man skal gå over en kilometer
gennem vildtvoksende natur for at komme ned i dalen til poolen," fortsætter "reklamen".
- Skal, skal ikke? tænkte jeg tvivlende. Men da "Alcatraz" også er
medlem af den italienske "Slow Food"-bevægelse slog jeg til, og meldte mig til
et weekend-kursus i sund og simpel anti-stress-mad. "Slow Food" er
ikke nødvendigvis langsommelig mad, men derimod mad lavet efter traditionerne,
men den tid det tager, og med så gode råvarer som muligt. Og heldigvis
skal reklamen for Alcatraz tages med et gran salt. - Men dog ikke mere, end
at den er en opfordring til gæster og kursister om selv at bidrage til at gøre
opholdet interessant og ikke mindst morsomt. Humor
er en meget vigtig ingrediens
Humoren
har en vigtig plads på "Alcatraz", der blev grundagt som en kulturforening af
en gruppe mennesker med multikunstneren Jacopo Fo i spidsen. Jacopo
har ikke sin humoristiske sans fra fremmede, for han er søn af komikeren, teatermanden
og Nobelprismodtageren Dario Fo, der har givet et bidrag til udsmykningen af bygningerne
med naive vægmalerier.
"Komik-terapi" er en af Alcatraz' specialiteter,
og i juni får/havde stedet besøg af den amerikanske psykiater Hunter Patch Adams,
der har inspireret den seneste film med Robin Williams, der handler om, at sygdomme
kan behandles og helbredes med humor. Vi får også brug for vores medbragte
evne til at tage tingene med et smil allerede inden ankomsten, for skiltningen
til Alcatraz er ikke særlig tydelig, og vi er trætte og sultne efter rejsen.
Vi tror flere gange, vi er ankommet, når vi får øje på store smukke italienske
landejendomme langs vejen, som efterhånden bliver mere og mere primitiv. Da
vi endelig ankommer ad grusvejen, ser "Alcatraz" noget lille og sølle ud.
Men det er faktisk kun restauranten og gymnastiksalen vi kan se i aftenmørket.
Det kræver nemlig både tid og fysik at se hele stedet, der dækker et fire millioner
kvadratmeter stort areal.
Naturen
er HELT vild
Poolen
er som sagt placeret 1200 meter nede i dalen, men også Middelaldertårnet med dets
værelser ligger cirka en kilometer længere oppe i bakkerne end restauranten, der
fungerer som nervecenter og kommandocentral.
I bil tager det korte stykke grusvej op til Tårnet ingen tid.
På gangstierne er det derimod en udfordring. Specielt hvis det har regnet,
for så bliver stierne til formidable glidebaner. "Reklame-folderen" lyver
ikke helt: Naturen på Alcatraz er helt vild. Træer og buske gror hæmningsløst,
og der er kun dig, de andre gæsters fødder, hestenes hove og MTB-cyklernes dæk
til at holde stierne vedlige. Til gengæld er du sikker på at få den daglige
motion, hvis du bor i Tårnet, tager bad i poolen en gang om dagen, og går frem
og tilbage til restauranten for at fordybe dig i Angelas vidunderlige buffet.
Kærlighed
fik Angela til at lave mad
Angela
er køkkenchef og kursusleder, og vi møder hende til præsentationen i gymnastiksalen
fredag aften. Hendes navn betyder "engel" og efternavnet Bellarte lover også godt.
Det kan oversættes med "smuk kunst", og alle ved jo, at god mad er kunst.
For Angela er der også tale om kærlighed.
Hun er selvlært kok, og
begyndte at lave mad, da hun i sin tid forelskede sig i en mand, der kunne lide
at spise! I dag er hun stadig forelsket. I en anden mand. Men heldigvis
for "Alcatraz" og os er hun også stadig forelsket i kunsten at lave god mad.
Sammen med Angela er den frodige Gabriella, der kan læse din skæbne i tarok-kort,
lave komik-terapi eller modellere din krop i det nye 34 grader varme saltvands
massage-bassin. De to fortæller, at målet på "Alcatraz'" madkurser er
udelukkende at bruge økologiske råvarer, men at de ikke er fanatiske. -
Vi går på alle områder ind for "sød" terapi.
Her skal det ikke gøre ondt,
før det gør godt", forklarer Gabriella, der bekræfter stedets filosofi om nydelse
ved at benytte enhver lejlighed til at gå udenfor for at ryge, og som bestemt
ikke har figur som én, der siger nej til livets glæder.
Deltagerne
kan lide økoglogisk mad og Jacopo Fo
Blandt
kursusdeltagerne er der tre veninder fra Napoli i Syditalien, hvor den ene ikke
vil fotograferes i køkkenet: -Det vil ødelægge mit rygte, siger hun, for hjemme
laver hun kun mad "for at overleve". Fraskilte Renato fra Foggia ved Adriaterhavet
bliver præsenteret af sin 17-årige datter Valeria. Hun forklarer, at de
ikke er på kursus for at finde kone nummer tre til Renato, men fordi hun er vild
med Jacopo Fo. Hun kan hans bøger og teorier om komik-terapi, dement-yoga
og livsnydelse udenad. Angela fra Bari i støvlespidsen af Italien hedder
Karoline til mellemnavn efter sin østrigske mor, og arbejder som kirurg på et
hospital, mens familien Ferrari fra Padova i Norditalien er interesserede i økologisk
mad, fordi bedstemor Normas søn er økologisk landmand. Psykiateren Flavia,
der til alles morskab senere bekendtgør, at hun vasker flåede dåse-tomater for
at få farvestofferne af, og lærerinderne Lalla og Leonarda fra Conigliano nord
for Venedig er interesserede i økologisk brød og sund madlavning i det hele taget.
Og så er der mig, der i al beskedenhed er god til at lave usund mad,
men generelt er bedre til at spise. Det bliver der heldigvis også lejlighed
til! Vi
drikker "Kosmisk Kærlighed"
Vinene
på "Alcatraz" lever også op til nydelses-filosofien, for de har navne som "Vild
sex" og "Kosmisk kærlighed". Sammen med pigerne fra Conegliano vælger
jeg af sikkerhedsgrunde den sidste. Vores mænd er jo blevet hjemme!
Vinen nyder vi på den overdækkede terasse med udsigt til ganske få lys i dalene
og masser af stjerner. Havde vi ikke været for trætte efter rejsen, havde
vi nok drukket for meget. Nu går vi i stedet i seng med et smil på læberne
efter et par glas. Næste morgen vækker fuglesang og græshopper mig så
tidligt, at der bliver tid til at sætte sig på trappestenen, kæle for kattene
og nyde udsigten over bakker og dale inden morgenbuffeten, og afgang til mad-laboratoriet
"Essens", hvor kurset foregår.
Slå
brød op - slå frustrationer ned
Vi
begynder med en brøddej, der skal æltes godt og grundigt. Og mens vi hamrer dejen
ned i bordet for at gøre den så elastisk som mulig, fortæller Angela om filosofien
bag hendes og "Alcatraz's" opskrifter. For hende er ingredienserne altafgørende.
Kvaliteten skal være i top, og produkterne skal være så frie for giftstoffer,
kemikalier, farve- og tilsætningsstoffer som det overhovedet er muligt. Hun
bruger en økologisk udgave af den klassiske friske italienske Mozzarellaost som
eksempel. Osten er blød og spændstig. Ikke hård og tør som andre
Mozzarellaoste ofte er, og når man trykker den, kommer der mælk ud, ikke grumset
vand. Alle er enige om, at smagen er uovertruffen, for man kan sagtens
ælte og tygge på samme tid.
Grovbrød
kan også blive for groft
Melet
er også økologisk, men kun halvdelen er grovmel, for ellers "bliver brødet for
groft og hårdt, og det er ikke rart," siger Angela. Kød er ikke forbudt
i hendes køkken, men bruges meget lidt, og så er opskrifterne simple og sunde,
og i grunden ikke særlig "langsomme", hvis man planlægger indkøb og forberedelser.
Mens vi ælter og banker dejen, kommer vi langsomt af med de ømme rejsemuskler
fra dagen før, og sandsynligvis får den voldsomme aktivitet også bugt med en del
ophobede frustrationer. Jeg har siden benyttet æltning som "sød" antistress-terapi:
-Den er til det italienske postvæsen, råber jeg og BANKER dejen ned i
mit køkkenbord. - Den er til damen, der snød foran i supermarkedet: BANG!
Det virker, og det skønne er, at jo voldsommere BANKENE bliver, jo bedre
bliver brødet - og mit humør!
Olien er dyr, men alle
pengene værd
Angela er fra
Puglia i Syditalien,
men hendes køkken er inspireret af hele Italien, hvor hver region har sine specialiteter,
som hun tager det bedste fra. Derfor bruger vi også smør, og endda tysk
økologisk cremefraiche-smør i nogle opskrifter, men fundamentet er trods alt den
fantastiske italienske Olivenolie. Olien i Angelas køkken er udelukkende
Ekstra Jomfru Olivenolie. Den er sundere, smager forskellig alt efter,
hvilken region den kommer fra, og så brænder den ved en meget højere temperatur
end almindelig Olivenolie og andre planteolier. Angelas olie er økologisk,
og det bliver den bestemt ikke billigere af. Så vi ser andægtigt til,
da hun hælder to liter af olien op i gryden, da vi skal friturestege artiskokker,
løg, fennikkel, blomkål og squash-blomster. Resultatet er himmelsk, og
slet ikke en fed eller fedtet oplevelse, som man kan fristes til at tro.
Ekstra Jomfruolie kan blive op til 400 grader uden at
brænde på, og den høje temperatur "lukker" øjeblikkeligt paneringen af grøntsagerne.
På den måde kommer olien ikke "ind" i grøntsagerne, der ved rette temeratur
er stegte efte 1 1/2 til 2 minutter.
Lagt på fedtsugende friturepapir
kan grøntsagerne sagtens spises kolde, og vores skulle have været på middags-buffet'en.
Men de overlevede ikke så længe, for de smagte så godt, at alle var forsvundet
sidst på eftermiddagen!
"Levende" frugtskiver revolutionerer smagen
Da
vi kommer til fenikkel-salaten med blodcrapefrugt er tiden inde til et tålmodighedsarbejde,
hvor kirurgen Karoline ikke uventet viser sig at brillere.
Den sicilianske
fennikkelsalat serveres nemlig med "levende" skiver af de citrus-frugter, man
dyrker på Sicilien. De "levende" skiver frugtkød skæres og skrabes forsigtigt
med en skarp urtekniv af "mellemkødet", der er bittert og i crapefrugternes tilfælde
også hårdt. Til sidst er frugten reduceret til en "tom" rund vifte, og
salaten beriget med smagfulde frugtskiver. "Levende" skiver gør i øvrigt
en ganske almindelig frugtsalat til en helt anden oplevelse. Angelas køkken
er en guldgrube af gode tips. Jeg opdager for eksempel at mine piskede
æggehvider aldrig virker efter hensigtet, fordi jeg "vender" dem i de andre ingredienser
i alle retninger. - Vend og rør altid i samme retning, siger Angela.
Og hun har ret! Mine kager er også begyndt at skabe beundring.
Med blomsterblade og grønne grene som dekoration - hvorfor kun bruge blomster
i vaser? - og et tyndt lag flødeskum ser selv en sandkage fantastisk ud. Og
lagkagerne med Angelas sukker-vands-imprægnerede spanske bunde og creme eller
marmelade er et sikkert hit. Tulipan- og rosenbladene kan også spises
af de modige.
Artiskokker
er en af Guds gode opfindelser
Til
frokost og middag spiser vi vores egne kreationer, samt salater, tærter og pasta,
som Alcatraz' andre kokke har tilberedt. Vores kursus varer kun en week-end,
men i den sparsomme fritid når vi alligevel at gå ture, tage bad i massage-bassinnet,
få et par ridetimer, og ikke mindst slappe af i solen, mens vi fordøjer. Det
bruger vi naturligvis en del tid på! Bueskudning,
biolifting af ansigtet og svampejagt må vente til næste besøg, men til gengæld
griner vi meget. Der er faktisk en eller anden form for magi på Alcatraz,
der løsner op for lattermusklerne, og gør stemningen let og løssluppen. Mens
jeg kører mod Norditalien med mine nye veninder fra kurset bliver vi enige om,
at sengene og værelserne på Alcatraz ikke fortjener mange stjerner, men at det
i grunden er længe siden, vi har grinet så meget. Jeg smiler stadig,
når jeg laver fennikkelsalat, som jeg ikke længere kan undvære, og tænker på Gabriellas
valgsprog "Vorherre havde en god dag, da han skabte artiskokkerne", når jeg fritterer
friske artiskokhjerter. Og jeg er enig med den "seriøse" del af reklamefolderen
for Alcatraz, der konstaterer, at "nydelse og latter er meningen med livet".
Kan man i grunden forlange mere af en weekend i den gode mad og humorens tegn.
Nå ja: Næste gang tager jeg manden med, så han kan smage
"Kosmisk kærlighed" på stedet...
-syl |