Scala Operaen

2000Slut med ståpladser i Scala Operaen


"Verdi året" begyndte ved sæsonpremieren den 7. december 2000 med opførelsen af værket "Il Trovatore"

Model af det nye Arcimboldi teater >>, der erstattede Scala indtil 7.12.2004.Artikel fra september 2000

De berømte "loggionister" i Scala Operaen, der i årevis har købt en af de 160 ståpladser til salg en time før hver forestilling, er i oprør.


Brandvæsenet i Milano nedlagde i slutningen af august forbud mod ståpladser af sikkerhedsgrunde, og den beslutning er ikke populær.


- Der er tale om problemer med adgangen til nødudgangene, forklarer brandchefen Dario D'Ambrosio, der ved selvsyn har konstateret problemerne, men den forklaring huer ikke operaen folk.

Kritiske tilskuere på de billige rækker

- Det er teatrets ånd, der forsvinder, lyder det dramatisk fra dirigenten Zubin Mehta, for "loggionisterne" er kendte for at være blandt operaens mest kritiske tilskuere.Det er fra "loggionisternes" ståpladser, der traditionelt bliver piftet
højest,
hvis tenorens eller sopranens stemme knækker over, og det er uanset sangerens status.


Også Luciano Pavarotti er i sine velmagtsdage blevet hylet ud af Scala Operaens kritiske publikum.

Mange "Loggionister" er ægte opera-eksperter, men man kender også til "loggionister" betalt for at pifte efter bestemte sangere.


"Krige" mellem tilhængere af forskellige sang-stile er også en tilbagevende begivenhed på de "billige rækker".

Med forbudet mod ståpladserne forsvinder en af de få muligheder for at købe billetter til Scala Operaen på legal vis, medmindre man køber et års-abbonnement.

Vagabonder og narkomaner i billetkø

Billetter udenfor abbonnement sælges kun en måned før forestillingerne.

Det sker via et kompliceret system, hvor to billetter kan købes, hvia man præsenterer sig seks gange i løbet af et døgn foran operaens billetsalg.

Ved frokosttid står man i kø for at få et nummer, og man skal så efterfølgende klokken 16, 20 og ved midnat, samt klokken otte den efterfølgende morgen bekræfte, at man virkelig er interesseret i at købe de to billetter, et nummer giver ret til.


Klokken 11 den efterfølgende morgen kan man så omsider købe billetterne.


Nu har ingen almindelige mennesker tid til at følge så kompliceret et billetsalg.


Derfor får billethajerne, der i praksis sidder på det meste af salget, vagabonder, studerende og andet godtfolk til at købe billetter for sig mod en beskeden aflønning, som så bliver lagt oveni billethajens fortjeneste.


Det er en meget broget skare af "opera interesserede" man kan se foran Scala, når der er åben for billetsalg!

Billetter via internet

Ligeledes en måned før forestillingen - hvad der jo gør det helt umuligt for turister at planlægge et operabesøg i Milano, er der åbent for salg af et mindre antal billetter via Internet.


Men med vanlig italiensk sans for at gøre det simple komplicerede, er proceduren på nettet yderst kompliceret.
Der burde være en præmie i form af rabat til personer, der er i stand til at bestille billeter til Scala via Internet!


Scala lukker efter Verdi-året

Scala blev for nyligt blevet restaureret udvendigt, og det var meningen, at operaen også invendigt skulle være nyresturaret til 100-året for komponisten Verdi's død i 2001.

Det nåede man ikke, så i stedet lukker operaen fra 31. december 2001 til begyndelsen af 2004.

I de mellemliggende år flytter Scalas orkester og ballet til et nykonstrueret teater i Bicocca-kvarteret i Milanos nordlige udkant, hvor Pirelli-fabrikken tidligere havde sit hovedsæde.

"Loggionisterne" håber, deres elskede ståpladser kan bevares ved restaureringen, der også skal forbedre operaens andre sikkerhedssystemer.

Andre opera elskere kan så krydse fingre for, at den "nye" Scala Opera også moderniserer billetsalget, så man som i alle andre byer kan bestille billetter flere måneder i forvejen.

-syl


Copyright © 2001-2011. Tutti i diritti riservati. Charlotte Sylvestersen - Milano