Maj 2012

Bookmark and Share
Lise Septimius Krogh om bogen
"Italiens hjerte"

Du kan leje forfatterens smukke villa i Umbrien >>


Lise Septimius KroghMaj 2012
Jeg er stærkt fascineret af mennesker som virkelig brænder for noget. Er passionerede.


Dem har jeg gennem livet til stor glæde og inspiration været så heldig at møde en hel del af.

Selv er jeg en glad nordboer, men har også en stor lidenskab for Italien. Interesserer mig for dansk- og italiensk design og kultur, og ikke mindst for et godt måltid.


Både indenfor den kulturelle- og kulinariske verden markerer Italien og Danmark sig stærkt på verdenskortet.

Siden jeg som barn første gang besøgte Italien, har jeg været fascineret af landet, og gæstet de forskellige smukke regioner et utal af gange.Jeg er vild med de gamle historiemættede huse, for ikke at tale om de friske solmodne frugter og grøntsager, gode råvarer, den liflige mad, olivenolien og den gode vin - som jeg oftest synes smager af ægte kærlighed.

En af mine rejser gik til Italien grønne hjerte – Umbrien – hvor jeg besøgte den charmerende middelalderby Todi. Her opdagende jeg en sand perle.


Bag den store kirke Tempio Santa Maria della Collazione og videre op ad en lille gruslagt sti mødte jeg danske Lisbeth Aller og Thomas Tviis Hansen.

De tidligere ejere af den italienske restaurant Fiasco på Frederiksberg, der trods navnet var en stor succes.

Efter 11 år bag gryderne har de valgt at sælge konceptet videre, og udleve deres drøm om et hus og en kogeskole i Italien.
Læs om "Il Ghiottone Umbro" - Den umbriske ædedolk >>

I en smuk gammel 1700 talsbygning, der har en fortid som mølle, har de indrette sig med klassiske danske og italienske design-kvaliteter, og på fornemste vis fusioneret deres danske rødder med deres italienske interesser.


De har helliget sig mad, og har skabt et klassisk MAMMA køkken, tilsat det et moderne twist, samt et frisk touch af nordisk lethed.

De mange skønne råvarer landet byder på, samt mødet med dette inspirerende hus, de to lidenskabelige madører, deres kulinariske kunnen og gastronomiske godbidder gav ideen til kogebogen ITALIEN HJERTE – mad og mennesker.

I køkkenet, under det hvidmalede buede loft, har jeg set kokkene over skuldrene, og fulgt dem over mange måneder, mens de har stegt, kogt, marineret, blancheret og bagt. Her arbejdes der på tværs af de italienske grænser og regioner. Her kombineres de bedste nyplukkede frugter, nyopgravede grøntsager og friske krydderurter, samt andre produkter fra støvlelandets spisekammer, i et kompleks af skandinavisk enkelthed på tallerknerne.

Til bogen er udvalgt 80 af huset Il Ghiottone Umbro´s mest udsøgte opskrifter.


Udover besøget i det inspirerende hus og alle de dejlige retter fra Lisbeth og Thomas hånd har jeg desuden kigget indenfor hos små udvalgte økologiske producenter bag nogle af de store smagsoplevelser og ypperlige fødevarer, som Italien i stort overflod kan fodre os med.

Så bogen byder også på 12 dejlige reportager, bl.a. fra nogle af de livsglade, seje og ihærdige ildsjæle – der sætter smag og krydderi på vores tilværelse - håndværkerne bag de gode råvarerne.

Flere af de steder vi har besøgt har også indrettet pittoreske agriturismo / B&B, så du har mulighed for at bo og opleve stedet, og få atmosfæren helt ind under huden.

Bogen handler derfor lige så meget om at stoppe op og mærke efter i hjertet, være i nuet, og leve det ud man brænder for, som den handler om kærlighed og kogekunst.

Selvom opskrifterne dækker hele Italien, er det producenter i ITALIENS HJERTE - de centrale regioner som Umbrien og naboregionen Toscana - vi har valgt at besøge, da det er her vi finder udgangspunktet for nogle af verdens bedste fødevarer.

Min mand, fotograf Kristian Septimius Krogh, har fulgt mig på min kulinariske kærlighedsrejse, og med bogen i hånden kommer du med os på en lille mad udflugt.


En ekskursion til et land og til en egn, som vi har tabt vores hjerter til, hvor kærligheden til de gode råvarer betyder mere end for de fleste, og hvor maden er en af de mest skråsikre emner i en enhver samtale.
Det er som en besættelse.

På en af de første steghede sommerdage besøgte vi den lille vingård Sassotondo i Toscana.
Her har Carla Benini og Edoardo Ventimiglia lagt deres travle by- og rejseliv bag sig, og har engageret sig 100 % i økologisk vindyrkning.

Et mere karismatisk og passioneret par skal man lede længe efter.
Vi har mødt de økologiske osteproducenter på Fattoria Má Falda.
De to gæve norske søstre Anne Line og Åste, der har forladt de norske fjelde til fordel for livet på landet i Umbrien, hvor de har helliget sig geder og andet godt. Når man har været der, kan man godt forstå dem.

I ITALIENS HJERTE opleves skønne huse og smukke landskaber, Vi er med gamle Peppe og Bernadina, i skoven efter de delikate vilde forårs-asparges, og senere på året tager vi med den yngre Matteo Bartolino og hans hund på jagt efter trøfler.

At færdes i naturen for at lede efter vilde svampe, er en helt naturlig del af den italienske kultur. De har ligeledes fået deres eget kapitel.

Fødevaremarkederne i de gamle middelalderbyer er også med. Her stiller de lokale producenter op med deres udvalg af friske, velduftende og nyhøstede fødevarer, året rundt, en gang eller to om ugen, og henover de bugnende boder forgår det mest charmerende sceneri køber og sælger imellem.
Vilde asparges er en formue værd, og trøfler i endnu højere kurs. På markederne oplever man ofte de fascinerende ”folde ud butikker”.

Markedsvogne der er bygget og beregnet til at køre fra marked til marked i de forskellige byer.
Slagter Biondini´s vogne er værd at se efter, her finder man nogle af de bedste økologiske porchetta, salame, bresaola og prosciutto.

Mauritzio Biondini inviterede os indenfor i slagteriet og butikken i Grutto, hvor vi oplevede, hvordan de tilbereder den berømte porchetta.
Det var et besøg værd.

Hvad enten det er en helgen på en festa, eller en høst på en Sagra, hylder hver eneste by i landet altid de forskellige højtideligheder med store mængder mad omkring boder og langborde. Dette foregår året rundt, og er en utrolig begivenhed jeg vil anbefale at opleve.

Vi var bl.a. til kastanjefestval. Lidt uden for Todi har Paolo Scassini sin olivenlund med egen olieproduktion og oliemølle.
Fra midt oktober valfarter de lokale til Frantoio La Casella med egen høst, for et par timer senere at kunne fejre det grønne guld på flaske.

Sikke et cirkus – sikke en vidunderlig seance.

Beliggende direkte ned til det yndigste flodleje finder vi Molino Silvestri.
En pittoresk vandmølle på grundstenen af et 1000 år gammelt benediktinerkloster.
Stedet er drevet af de tre ihærdige brødre på Tigellino, Sergio og Ivano.
Her forarbejdes og sælges nogle af de ypperligste økologiske linser, kikærter, mel, bælgfrugter og gamle kornsorter.

Mit ønske er at du som læser, med bogen ITALIENS HJERTE – mad og mennesker - i hånden, lader dig forlede af de forbilledlige, men også nyfortolkede, italienske fristelser.


At du lader dig blive visuelt forført, og får glæden og følelsen af at være der, eller måske får lyst til det….
Alle mine sanser er blevet pirret, professionelt såvel som privat, hvilket er utroligt befriende.

Så bliver det hele ikke så stift og alvorligt.
Mange ord er blevet skrevet i køkkenet på Il Ghiottone Umbro, i skoven, på marken, under pergolaer og på cafeer rundt omkring i Italien det seneste halve år – fantastisk er det nu at færdiggøre bogen ved eget bord i vores nye italienske hus Villa Ghiandaia.

Om du ønsker en italiensk eller nordisk servering, stor eller lille, højtidelig eller uformel.
Mix maden på kryds og tværs. Alle opskrifter er til 6 personer. -

Eller sæt lidt mere smag og krydderi på din tilværelse.
Tag det første fly der går mod syd, og kom helt ind i hjertet ...


Lise Septimius Krogh

-syl

Retur til
Nye bøger 2012 <<


Retur til
Litteratur >>
op /\


Copyright © 2000 - 2015. Tutti i diritti riservati. Charlotte Sylvestersen - Milano >>