2007
Bookmark and Share

Matthæusevangeliet
- en passionshistorie af Pasolini

Italiensk film langfredag 2007:
DR1 - 06.04.07 - Kl. 12.00Pressemeddelelse fra Danmarks Radio 2007

Langfredag byder DR1 på den italienske mesterinstruktør Pier Paolo Pasolinis prisbelønnede fortolkning af Matthæusevangeliet.

Den italienske filminstruktør Pier Paolo Pasolini skabte i 1964 filmen ”Matthæusevangeliet”, en filmfortolkning af næsten journalfilm-agtig karakter, en passionshistorie, som ikke tidligere var set magen.

Pasolini går tæt ind på evangelisten Matthæus’ beretning og forsøger at skrælle al senere forgyldning og romantisering bort, så den rene, brændende lidelseshistorie står tilbage med den oprindelige fortællings stærke billedsprog.

Dette omsætter Pasolini til film, og han tilføjer mennesker af kød og blod og landskabets strenge linjer, fri for dekorationer og billedbibel-pastiche.Enkelte af filmens scener er optaget i Israel, men størstedelen er indspillet i det fattige, støvede Syditalien,
og filmens handling følger nøje evangeliet.

Intet er føjet til.

Filmen skildrer Jesu liv fra fødsel til død, som Matthæus oplevede ham, en skarpsindig agitator, en brændende, ofte fanatisk førerskikkelse, der hyppigere er vred og aggressiv end blid og tilgivende.

Filmen er langt fra tidligere tiders glansbilleder.

Pasolini fortæller evangeliet i en hård og pågående stil, der låner væsentlige træk fra reportagefilmene, fra neorealismens gengivelser af den ”usminkede” virkelighed, fra malerkunstens effektfulde billedkompositioner med stærke kontraster og fra filmkunstens evne til at trænge ind bag ansigternes overflade og gengive det, man sommetider kalder sjæl, og som under alle omstændigheder er ægte udtryk for følelser.

Der er ingen stjerner i filmen.

Jesus spilles af Enrique Irazoqui og Maria som ung og gammel af henholdsvis Margherita Caruso og Susanna Pasolini, instruktørens mor.

Matthæusevangeliet modtog juryens specialpris ved filmfestivalen i Venedig.

Originaltitel:
Il vangelo secondo Matteo

Retur til
Film <<
Copyright © 2007-2015. Tutti i diritti riservati. Charlotte Sylvestersen - Milano