Italien i Danmark

2006


Masser af italienske film på
Copenhagen International Film FestivalAlong the Ridge
Anche libero va bene
 

 

 

 

 

 

 

 

The Days of Abandonment
- Giorni dell'abbandono

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Crime Novel - Romanzo criminale

 

 

 

 Quo Vadis, Baby?

Artikel fra september 2006

1: Bye Bye Berlusconi!

Italienske film/italiensksproget
Instruktør: Jan Henrik Stahlberg
Manuskript: Lucia Chiarla, Jan Stahlberg
Fotograf: Nicolas Joray
Skuespillere: Maurizio Antonini, Lucia Chiarla, Pietro Bontempo, Tullio Sorrentino, Pietro Ragusa
Sprog: Italiensk
Tekst: Engelsk
År: 2005 Længde: 90 min

"Bye Bye Berlusconi" er et Blair Witch Project-inspireret bud på formsprængende guerillafilm for små midler.

Filmen følger et no-budget-filmhold med produktionsproblemer ud over det sædvanlige.

Filmholdet vil nemlig lave et spændingsladet drama, hvori en terroristgruppe kidnapper Berlusconi og lader offentligheden dømme ham ved en internet-retssag.Myndighederne er ikke begejstrede for ideen, og skønt filmholdet ændrer Berlusconis navn til Topolino - Mickey Mouse på italiensk - har de løbende folk i hælene.

Den tyske skuespiller Jan Henrik Stahlbergs italiensksprogede instruktørdebut lader den politiske satire udspille sig i Genova med italienske skuespillere - heriblandt en Berlusconi-look-alike, der ved en premierevisning af King Kong af en række tyske medier blev forvekslet med den virkelige vare.

2: Along the Ridge - Anche libero va bene

Instruktør: Kim Rossi Stuart.
Manuskript: Linda Ferri, Federico Starnone, Francesco Giammusso, Kim Rossi Stuart.
Fotograf: Stefano Falivene.
Skuespillere: Kim Rossi Stuart, Barbara Bobulova, Alessandro Morace, Marta Nobili.
Sprog: Italiensk.
Tekst: Dansk.
År: 2006.
Længde: 106 min

Den populære italienske skuespiller Kim Rossi Stuart debuterer som instruktør med dette familiedrama, der gribende skildrer en selvcentreret voksenverden set med et barns øjne. Ved historiens start er den 11-årige Tommi (Alessandro Morace) og hans dominerende storesøster Viola (Marta Nobili) endnu en gang blevet ladt alene tilbage med deres far (spillet af Rossi Stuart selv), fordi deres udfarende mor (Barbora Bobulova) ikke kan slippe det frie liv og dyrker en affære frem for familien.

Den humørsvingende far prøver at holde fanen højt, men kommer i processen til at overlade lidt for meget ansvar til børnene.

Da moderen en dag vender tilbage og beder om tilgivelse, er det således op til dem, om hun skal tages til nåde og igen have lov til at prøve kræfter med rollen som mor i familien.

Med varme og humor, og med en bittersød blanding af store, dramatiske konflikter og små, rørende øjeblikke, fortæller filmen om en turbulent opvækst med ujævne doser af kærlighed og kaos.

Skuespillerne er blændende, og fotografen Stefano Falivenes stemningsfulde billeder af det gamle Rom giver én følelsen af at se en moderne opdatering af en lun barndomsskildring med neorealistisk fortegn - en film som François Truffaut og ikke mindst Vittorio De Sica har stået faddere til.

3: The Days of Abandonment
- Giorni dell'abbandonoInstruktør: Roberto Faenza.
Manuskript: Roberto Faenza.
Fotograf: Maurizio Calvesi.
Skuespillere: Margherita Buy, Luca Zinagaretti, Goran Bregovic, Alessia Goria, Gea Lionello.
Sprog: Italiensk.
Tekst: Engelsk.
År: 2005.
Længde: 92 min

Olga er i 40'erne, lever i et lykkeligt ægteskab med sin mand og deres to børn, og drømmer om måske at få et tredje - så det kommer som et chok, da hendes mand pludselig annoncerer, at han har brug for noget tid for sig selv.

I virkeligheden vil han have noget tid sammen med en yngre kvinde, og da stakkels Olga opdager det, falder hendes univers fra hinanden.

Roberto Faenzas filmatisering af Elena Ferrantes roman overlader fuldstændig scenen til en gribende Margherita Buy, der giver den velkendte familietragedie liv og nerve, mens hun som Olga kæmper for at genvinde troen på sig selv og andre. Goran Bregovic (fra Underground) har skrevet filmens stemningsfulde musik, og han charmer selv rundt i baggrunden som en forelsket komponist.

4: The Wind Blows Round - Il vento fa il suo giro

22-sep 21.45 Cinemateket
27-sep 16.30 Cinemateket


Instruktør: Giorgio Diritti.
Manuskript: Giorgio Diritti, Fredo Valla.
Fotograf: Roberto Cimatti.
Skuespillere: Thierry Toscan, Alessandra Agosti, Dario Anghilante, Giovanni Foresti, Caterina Damiano.
Sprog: Fransk/Italiensk/Occitansk.
Tekst: Engelsk.
År: 2005.
Længde: 110 min

Dette farverige og dystre drama om en fremmed, der kommer til byen, balancerer elegant mellem amerikanske westernmyter og den populære europæiske socialkomedies bidske humor.

Vi befinder os i Chersogna, en isoleret italiensk bjerglandsby, hvorfra de unge rejser bort, og hvor de tilbageblevne allerhelst vil have lov til at passe sig selv, deres landbrug og deres gådefulde intriger.

Da den franske gedehyrde Philipe og hans familie flytter til byen for at starte et nyt liv, er de fleste derfor mistænksomme.

For en stund synes de dog at finde sig godt til rette, men da Philipes geder begynder at græsse frit på egnen, og hans kone tilsyneladende gengælder den lokale musikers tilnærmelser, udvikler handlingen sig hen mod en slutning, der ikke lader beslægtede titler som Mifunes sidste sang eller U-Turn noget efter.

5: Crime Novel - Romanzo criminale

23-sep 21.30 Park Bio
25-sep 21.30 Dagmar


Instruktør: Michele Placido.
Manuskript: Giancarlo De Cataldo, Sandro Petraglia, Stefano Rulli. Fotograf: Luca Bigazzi.
Skuespillere: Stefano Accorsi, Anna Mouglalis, Claudio Santamaria, Pierfrancesco Favino, Kim Rossi Stuart.
Sprog: Italiensk.
Tekst: Engelsk.
År: 2005.
Længde: 146 min

Med dette stort anlagte gangster-epos giver Michele Placido et detaljeret tidsbillede af Italien i 70erne, hvor gangstere, terrorister og korrupte politikere gjorde hverdagslivet surt for den almindelige borger - og for hinanden.

Tre barndomsvenner sætter sig for at starte et gangsterimperium i Rom, og med barnlig naivitet og ungdommelig ukuelighed starter de en blodig og brutal krig om underverdenens trone.

Smukke kvinder og en ihærdig politimand bliver dog forhindringer på vejen for de tre, og deres venskab bliver hurtigt sat på prøve.

Der er store følelser på spil i denne Godfather-agtige film fra mafiaens hjemland, som er stilmæssigt inspireret af italienske krimi-thrillers fra 70'erne, men også sender en kærlig tanke til Scorcese og Coppola.

Den stjernespækkede film ryddede hylden med italienske filmpriser i år.

6: Quo Vadis, Baby?

23-sep 16.40 Park Bio
25-sep 21.30 Palads


Instruktør: Gabriele Salvatores.
Manuskript: Fabio Scamoni, Gabriele Salvatores.
Fotograf: Italo Petriccione.
Skuespillere: Angela Baraldi, Gigio Alberti, Claudia Zanella, Andrea Renzi, Elio Germano.
Sprog: Italiensk.
Tekst: Engelsk.
År: 2005.
Længde: 102 min

Den alsidige Oscar-vinder Gabriele Salvatores (I'm Not Scared) har vendt Raymond Chandlers univers på hovedet og placeret en hårdkogt privatdetektiv i en 40-årig kvindes krop.


Giorgia - spillet af rockstjernen Angela Baraldi - arbejder i sin fars bureau i Bologna, hvor hun fanger utro ægtefolk med sin telelinse og gemmer alle følelser bag sit hårde ydre og voldsomme mængder af sprut.

En dag modtager hun en kasse med en slags videodagbøger optaget af hendes søster, der begik selvmord 16 år tidligere.

Det river op i gamle sår, men overbeviser hende også om, at der lå noget andet og uopklaret bag søsterens død.
Der er nik til både Hitchcock og Argento, og Salvatores' sikre sans for genren gør, at filmen på en gang er klassisk og helt sin egen.

I Italien blev den så stor en succes, at den nu også er blevet til en TV-serie.

7: Don't Tell - La Bestia nel Cuore

24-sep 16.30 Grand
29-sep 21.30 Park Bio


La Instruktør: Cristina Comencini.
Manuskript: Francesca Marciano, Cristina Comencini, Giulia Calenda. Fotograf: Fabio Cianchetti. Skuespillere: Giovanna Mezzogiorno, Alessio Boni, Stefania Rocca, Angela Finocchiaro, Giuseppe Battiston.
Sprog: Italiensk.
Tekst: Engelsk.
År: 2005.
Længde: 120 min

Den rutinerede forfatter og instruktør Christina Comencinis prisvindende film er båret af en gennemført lyrisk tone og et intelligent manuskript, der fokuserer på smerten ved at vokse op i en dysfunktionel familie.

Sabina lever i et fint forhold med den mand, hun elsker, men da hun bliver gravid, begynder hun at få mareridt om sin barndom.

Langsomt sniger fortidens spøgelser sig ind på hende, og for ikke at blive vanvittig beslutter hun sig for at opsøge sin bror i USA, hvor han synes at leve et harmonisk familieliv med kone og børn.

Det står dog hurtigt klart for Sabine, at også han gemmer på en frygtelig hemmelighed om deres opvækst - en hemmelighed, der ikke skal røbes her, men afsløres efterhånden som Comencini afvikler sit suspensefyldte plot.

Don't Tell var i år nomineret til en Oscar som bedste udenlandske film.

8: Il Caimano - mig og Berlusconi - IL Caimano

24-sep 14:30 Grand
27-sep 19.00 Dagmar


Instruktør: Nanni Moretti.
Manuskript: Nanni Moretti, Francesco Piccolo, Federica Pontremoli.
Fotograf: Arnaldo Catinari.
Skuespillere: Silvio Orlando, Margherita Buy, Jasmine Trinca, Michele Placido, Jerzy Stuhr.
Land: Italien/Frankrig.
Sprog: Italiensk.
Tekst: Dansk.
År: 2006.
Længde: 112 min

Efter flere krøllede politiske komedier blev Nanni Moretti for fem år siden blåstemplet af den internationale filmelite med de gyldne palmer i Cannes for Sønnens værelse.


Nu er han tilbage i den humoristiske boldgade, men naturligvis er der som ofte før kraftige politiske holdninger i den autodidakte italienske mesters film.

Faktisk havde Moretti planlagt en dokumentarfilm om Silvio Berlusconi for at få sin hadepolitiker ud af systemet, men i stedet blev det med Il Caimano til et mere indirekte angreb.

Filmen handler om en B-film-instruktør, der håber på en ny chance for succes med en ung piges manuskript, men først for sent indser, at historien reelt handler om Berlusconi.

Morettis film, som var udtaget til hovedkonkurrencen i Cannes, handler dog ligeså meget om filmbranchen, midtlivskriser og en hel bunke af andre ting, som en 53-årig mand nu går og tænker over.

Pressemeddelelse fra Copenhagen
International Film Festival - august 2006

Retur til
Italien i Danmark <<

Retur til
Italiensk film <<Artikler


Censur i italiensk tv >>


Mere censur >>

Rie´s tv-historie >>

Link
Copenhagen Film
Festival >>

Copyright © 2006-2011. Tutti i diritti riservati. Charlotte Sylvestersen - Milano