Novemberbrev fra Milano - 2000   
12 november 2000


Poppeltræer på Po-sletten

Picnic ved Adda floden - Juli 2000

 

Jomfru Maria og bondepigen

Maleren Caravaggio levede et kort, hektisk og voldsomt liv mellem 1571 og 1610. Som maler er han kendt for at have brugt lyset i sine malerier på revolutionerende vis, og for at have grundlagt genren "natura morte". Se hans værker

I bogen"Caravaggio, maler, geni og morder" skriver renæssance-eksperten Gianfranco Formichetti om Caravaggios eventyrlige og tragiske skæbne.

Kunstneres voldelige temperament bragte ham ofte i konflikt med loven og han tilbragte år af sit korte liv på flugt, blandt andet på øen Malta. I 1606 begik han et mord og han døde under mystiske omstændigheder fire år senere.

Indtil den 25. februar 2001 er der en stor udstilling på Palazzo Reale i Milano om lombardisk malerkunst i 1500-tallet:

 


Taleggio ost

Mere om italienske oste


I dag er det en rigtig tåget, grå og vandkold dag, som man kun kan sætte pris på, når man lever halvdelen af året i alt for megen varme!
Det vil sige, vi nyder det!

Vi kørte ud og besøgte Mamma tidligt i morges.
Det er hendes 85 års fødselsdag i morgen og som sædvanlig blev hun sur over, at vi havde købt gave til hende. Men det har vi heldigvis vænnet os til.

Bagefter satte vi Uno'en i retning øst, mod Rivolta d'Adda, hvor vi jo tager på picnic fra cirka første maj og indtil august, hvor det bliver for varmt.

I dag var der ingen ved floden, der til gengæld løb meget stærkt, og havde spist en hel del af flodbredden.

Adda floden, der løber gennem Como søen og siden ned til Po floden >>, var en af de mange floder, der gik over sine bredder, da det regnede uafbrudt i dagevis i begyndelsen af oktober - og det har faktisk også regnet hele november.

Jeg var ved Maggiore søen >> i oktober, og der var vandstanden halvanden meter over det normale, og det er meget.

I Como >> var byens centrale plads også helt oversvømmet. Det er ret utroligt, men den slags ting sker altså altid de første to uger af oktober, inden kommunen giver ejerforeninger som vores lov til at tænde for varmen.

Så vi havde som sædvanlig utallige starinlys tændt mod fugten, og frøs tålmodigt, og selvfølgelig blev vejret fint igen efter at vi tændte for varmen den 15. oktober.

op /\

Adda-floden i dag havde fuldstændig oversvømmet dèt, der er vores strand om sommeren, og ved vandfaldet bragede det løs. Vores mål var ikke, som nogle måske tror, det lille hyggelige Trattoria Ponte Vecchio (Kroen ved den gamle bro), selv om man også spiser godt indendøre dèr om vinteren.

De har dog hverken friturestegte frøer eller mini-flod-fisk på denneher årstid.

Vi ville i stedet se et Santuario, som ligger i byen Caravaggio. (Det er dèr, den berømte maler Caravaggio menes at være født).

Et santuario er en katolsk helligdom, og det enorme kompleks med sine lange buegange og en kæmpe kirke i Caravaggio blev konstrueret i midten af 1400-tallet, fordi Jomfru Maria i 1432 havde vist sig for en fattig bondepige på marken, dèr hvor kirken er i dag!

I den officielle souvenirbutik fortalte en af de frivillige kassedamer (kirken underbetaler ikke, den betaler slet ikke!), at der årligt kommer mellem to og tre millioner pilgrimme forbi santuariet.

Den religiøse stemning over stedet forhindrer dog ikke, at emsige midaldrende damer snyder foran i køen for at komme ned og bede et Ave Maria foran statuen i kirken af Maria og bondepigen.

Den type damer opfører sig ligedan om det er en slagterbutik eller en kirke.

En pudsig ting udenfor santuariet var stedet, hvor man kunne få bilen velsignet….

Tjah, hvorfor ikke?
Bonden fik sine dyr velsignet af præsten - og gør det stadig rundt i Italien - så hvorfor ikke få bilen velsignet.
Og med trafikken i Italien kan man vel egentlig aldrig blive velsignet nok!

Inden vi gik ud fik Sergio mumlet et par Ave Maria'er - det havde han lovet Mamma - og i smug krydset korset af foran brystet.

Som de fleste italienere er han ikke begejstret for kirken, men indoktrineringen i familie og skole er jo ikke sådan at slippe af med - og i jubilæumsåret 2000 tæller alt jo dobbelt, så det skader vel ikke…

På vej hjem stoppede vi ved gården Cascina Rosina - som vi altid er kørt forbi, selv om de lokker med salg fra stalddøren.

Det var nu ikke meget stalddør, for indbyggerne i storbyer som Milano er i den grad ved at opdage smagen af kvalitets produkter.

"Stalddøren" var i stedet et minimarked med alle gårdens produkter: Ost, kød, honning, pålæg, vin, kager, grøntsager i olie og meget andet.

Vi købte nogle skønne svinekotelleter, som skal nydes i aften med champignon, og en super mellemlagret Taleggio ost >>, som vi spiste det meste af i bilen ind mod Milano, fordi vi var blevet lækkersulte af at kigge på al den dejlige mad.

Et par eller 300 gram Gorgonzola >> blev det også til:
"Gå selv" Gorgonzola, som vi kalder den, med grønlige årer.

Det er nemlig det, der adskiller den fantastiske Gorgonzola fra den almindeligt gode bløde - eller søde, som vi siger - Gorgonzola:
Den har grønligt skimmel i stedet for blåligt.

Vel hjemme i Via Plana fandt vi hurtigt en p-plads - et af hverdagens små mirakler, specielt fordi så mange kommer til vores gade om søndagen for at spise frokost i familens skød, og for at gå til messe i vores kirke.

Vi nød en tallerken Spaghetti aglio olio.
Det er altid godt, men prøv også en af mine nye yndlingsopskrifter: Spaghetti med olie og Pecorino ost.
Fremgangsmåden er den samme som Aglio Olio.

op /\


Varm ½ dl jomfru oliven olie med en hel del friskkværnet peber. Kog den tyndeste spaghetti, du kan finde. Hæld olien over pastaen, og bland med flager af Pecorino ost, som du i mellemtiden har revet på rivejernet. Simpelt og dejligt.

Bagefter spiste vi resten af Talleggio osten med sardisk eucalyptus honning.

UUHHMMMMMMM! Oste med forskelige slagt honning er altså bare et hit. Og prøv at bytte rødvinen ud med en sød Moscato fra for eksempel øen Pantelleria syd for Sicilia - det er virkeligt godt og specielt suverænt til skimmel-ostenene.

Nu fordøjer vi, og siden venter dagens fodboldkamp, hvor vi jo stadig holder med Inter, selv om det ved den gode grød ikke er det hold, der har tilfredsstillet sine tifosi'er mest i det seneste årti.

Men man skifter jo ikke hold, så vi holder i stedet ud. Og jeg holder her for i dag. Arrivederci til december.
(Ps. Inter tabte igen!)

op /\


Pasta med olie, peber og friskrevet pecorino ost >>


Copyright © 2000-2009. Tutti i diritti riservati. Charlotte Sylvestersen - Milano